Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sabotaža u svemiru: Otkrivena rupa na međunarodnoj svemirskoj stanici, astronaut je začepio prstom

Preuzmite sliku

Nakon pada pritiska astronauti Međunarodne svemirske stanice (ISS) prošle su sedmice otkrili malenu rupu na ruskoj letjelici Sojuz, koja je na stanicu dopremila ruske kosmonaute.

Pukotinu je privremeno začepio njemački astronaut Alexander Gerst svojim prstom, javlja britanski Telegraph, a posada je zatim zakrpila rupu gumenim čepom izrađenim od ljepljive trake, gaze i sredstva za brtvljenje.

Isprva su pomislili da je rupu na ruskoj letjelici koja se spojila, odnosno pristala uz ISS, načinio maleni meteorit, ali sada su objavljene špekulacije po kojima pukotina može biti plod sabotaže nekog od astronauta koji je možda poželio raniji povratak kući.

Astronauti bi ostali bez zraka za 18 dana da pukotina nije opažena.

Ruska svemirska agencija Roscosmos pokrenula je istragu, a šef agencije Dmitrij Rogozin kazao je, nakon što je priznao da meteorit definitivno nije uzročnik, da je također moguće da je pukotina probušena dok je svemirska stanica bila još na Zemlji.

U NASA-i su na upit za komentar novinare uputili na Ruse, koji vode istragu.

Zastupnik u ruskom parlamentu Maksim Surajev, inače bivši kosmonaut koji je u dva navrata boravio na ISS-u, pojasnio je tezu o ‘nestrpljivom astronautu’.

– Gledajte, svi smo mi ljudska bića i svako se želi vratiti kući iako moram priznati da je ova metoda stvarno jadna. Ako je neki kosmonaut doista izveo tu čudnu radnju, a to ne možemo isključiti, stvarno nije dobro. Molim Boga da je riječ o tvorničkoj grešci iako bi i to bilo jako tužno. Nikada se nešto slično nije dogodilo otkad postoje Sojuzi, izjavio je Surajev.

Bivši inženjer astronautike i publicist Aleksander Železnjakov za rusku agenciju Tass kaže da bi u bestežinskom stanju bilo gotovo nemoguće probušiti rupu u dijelu Sojuza u kojem je ona otkrivena, a jedan neimenovani izvor za istu agenciju spominje mogućnost oštećenja prilikom testiranja letjelice na kosmodromu u Bajkonuru u Kazahstanu koje je brzopleto sanirano ne bi li se sve zataškalo.

– Neko je nešto zeznuo, uplašio se i brzo zatvorio rupu, ali onda je zakrpa otpala kad je Sojuz došao do ISS-a, teoretizira ovaj izvor.

Međunarodna svemirska postaja jedno je od rijetkih područja rusko-američke suradnje koje nije dotaknulo pogoršanje odnosa i sankcije koje je Washington uveo Moskvi. Trenutno su na ISS-u dva kosmonauta iz Rusije, tri astronauta NASA-e i jedan Nijemac iz Evropske svemirske agencije. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje