Ponedjeljak, 17. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rusija: Zabrinutost zbog američkih sankcija Iranu

Sjedinjene Američke Države su zadale još jedan snažan udarac iranskom nuklearnom sporazumu uvođenjem novih sankcija protiv Irana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

– Nova runda antiiranskih sankcija koju je najavio Washington namijenjena je podrivanju stalnih napora potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma da očuvaju taj sporazum – navelo je rusko ministarstvo na svojoj internet stranici, prenosi ruska agencija TASS.

Iranski nuklearni sporazum postignut je 2015. s međunarodnim silama, pet zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija), plus Njemačka.

Predsjednik SAD-a Donald Trump povukao je Ameriku iz sporazuma i od ponedeljka se ponovo uspostavljaju sve sankcije ukinute Iranu u okviru nuklearnog sporazuma. Prva serija američkih sankcija Iranu je uvedena već u augustu.

Rusko ministarstvo je istaklo da američke mjere izazivaju “razočarenje i zabrinutost”.

– Moskva odbacuje sve jednostrane vanteritorijalne sankcije koje zaobilaze odluke Vijeća sigurnosti UN-a i utiču na interese trećih zemalja, kao što su restriktivne mjere Washingtona protiv Irana – navelo je rusko ministarstvo.

Navedeno je da Rusija strogo osuđuje nove destruktivne poteze SAD-a i da će Moskva učiniti sve u svojoj moći da proširi međunarodnu trgovinu, ekonomsku i finansijsku sradnju s Iranom uprkos američkim sankcijama. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,