Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija uzvraća Washingtonu, traže odlazak 10 američkih diplomata

Preuzmite sliku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov rekao je u petak 16. aprila da će tražiti od deset američkih diplomata da napuste njihovu zemlju u znak odmazde zbog toga što Washington protjeruje deset ruskih diplomata zbog navodnog miješanja u izbore, cyber napada i drugih zlonamjernih radnji.

Lavrov je rekao da će odgovoriti recipročnim mjerama.

“Tražit ćemo deset američkih diplomata da napuste Rusiju”, rekao je Lavrov novinarima.

Američka vlada nametnula je niz sankcija za Rusiju u četvrtak kako bi ih kaznili zbog miješanja u izbore, cyber hakiranje, maltretiranje Ukrajine. Rusija poriče ove optužbe.

Američko Ministarstvo finansija zabraniće američkim finansijskim institucijama direktnu kupovinu duga koji će Rusija izdati poslije 14. juna ove godine.

Takođe se uvode sankcije protiv šest ruskih tehnoloških kompanija optuženih za podršku cyber aktivnostima ruske obavještajne službe.

Uvode se sankcije i protiv 32 osobe i entiteta optuženih da su u ime ruske vlade pokušali da utiču na predsjedničke izbore održane u novembru prošle godine.

Pored izbacivanja diplomata, Lavrov je rekao da će Moskva staviti osam američkih zvaničnika na listu za sankcije i da će okončati akivnosti američkih fondova i nevladinih organizacija za koje vjeruju da se miješaju u unutarnje pitanje zemlje.

On je također rekao da će Rusija razmisliti o mogućim “bolnim” mjerama usmjerenim ka američkim poslovima u Rusiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je ranije u petak da su američke sankcije neprihvatljive.

Američki predsjednik Joe Biden je nakon uvođenja sankcija pozvao na deeskalaciju tenzija i rekao da je od vitalne važnosti da Bijela kuća i Kremlj drže komunikacijske linije otvorenim. On je također predložio samit između njega i ruskog predsjednika Vladimira Putina. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,