Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Talibani preuzeli kontrolu nad granicom sa Tadžikistanom i Uzbekistanom

Preuzmite sliku

Talibanski borci preuzeli su kontrolu nad afganistanskom granicom sa Tadžikistanom i Uzbekistanom, nastavljajući žestoku ofanzivu, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministar Sergej Šojgu rekao je da su lideri te grupe obećali da neće napadati susjedne zemlje, izvijestila je agencija Tass.

Dodao je i da će Rusija nastavljati održavati zajedničke vojne vježbe sa svojim saveznicima u regiji, prenosi Al Jazeera.

Rusija u Tadžikistanu, bivšoj sovjerskoj republici, ima vojnu bazu, a ta zemlja je članica vojnog bloka koji predvodi Moskva, što znači da bi Rusija imala obavezu štititi je u slučaju bilo kakvog stranog upada.

Bliske veze sa Moskvom održava i Uzbekistan.

Rusija je sa Uzbekistanom i Tadžikistanom ovog mjeseca održala zajedničke vojne vježbe blizu granice sa Afganistanom, dok je bazu u Tadžikistanu opremila novim oklopnim vozilima i oružjem.

Bivši SSSR je držao Afganistan pod okupacijom od 1979. do 1989. godine, tokom koje je poginulo više od 15.000 sovjetskih vojnika.

Danas, talibani su preuzeli i devet provincijski glavni grad u Afganistanu, Feyzabad, centar provincije Badahshan, na sjeveroistoku Afganistana, javila je Anadolija.

Zvaničnik Regionalnog vijeća u Badahshanu Hujjatullah Kheradmand saopćio je kako su borci prije otprilike dvije sedmice pokrenuli napad na grad Feyzabad.

Po njegovim riječima, napadi su zaustavljeni tri puta, a sigurnosne snage su se sinoć povukle iz centra provincije. Dodao je da su talibani u potpunosti preuzeli kontrolu nad centrom grada.

S druge strane, talibani su u utorak preuzeli kontrolu nad centrima provincija Baglan i Farah.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova, predsjednik Afganistana Ashraf Ghani s nekoliko zvaničnika otputovao je u Mezar-i Sherif, glavni grad provincije Belh. Tu su s lokalnim zvaničnicima održali sastanak o pitanju sigurnosti, a razgovarano je i o sigurnosnoj situaciji na sjeveru.

Talibani, koji su intenzivirali napade nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o povlačenju snaga iz Afganistana, preuzmaju kontrolu nad mnogim gradovima u provincijama na sjeveru zemlje.

U posljednjih šest dana preuzeli su kontrolu nad devet regionalnih centara, uključujući jedan na jugozapadu, jedan na zapadu, a ostale na sjeveroistoku zemlje.

Afganistanske vlasti trenutno imaju kontrolu nad 25 od 34 regionalna centra.

Jedna od prvih stvari koje talibani urade nakon preuzimanja kontrole nad određenim područjem jeste oslobađanje svih zatvorenika koji se nalaze u zatvorima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje