Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Sveštenik sa najvećom porodicom osuđen za silovanje djece

Preuzmite sliku

Nikolaj Stremski, sveštenik poznat kao čovek sa najvećom porodicom u Rusiji, osuđen je i zbog silovanja djece.

Nikolaj Stremski bio je i dobitnik ordena za najveću porodicu u Rusiji. Bivši pravoslavni sveštenik Nikolaj Stremski, koji je usvojio sedamdesetoro djece, osuđen je u Rusiji na 21 godinu zatvora zbog silovanja i zlostavljanja maloljetnika.

Zločini su se dogodili u njegovoj parohiji i gradu Saraktašu, kod planine Ural, na jugozapadu Rusije. Stremski je bio poznat kao čovjek sa najvećom porodicom u Rusiji, a odlikovan je i nacionalnim Ordenom roditeljske slave, piše BBC.

Orden mu je kasnije oduzet, a potom je i raščinjen sa pozicije sveštenika. Stremski i njegova supruga od početka devedesetih vodili su hraniteljski dom, usvajavši djecu iz brojnih sirotišta u regionu. Usvojili su sedamdesetoro djece, od kojih je većina do sada odrasla.

Međutim, Stremskog je uhapšen 2019. godine, kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog optužbi za nekoliko krivičnih djela počinjenih nad sedmoro maloletnika. On je tada negirao sve optužbe, navodeći da je riječ o klevetama. Još dvoje ljudi osuđeno je prošle godine zbog nezakonitog ograničavanja slobode djece, ali na uslovne kazne.

Među osuđenima je i jedna osoba koja je odrasla u njegovom hraniteljskom domu. Stremski je sada osuđen na kaznu zatvora, a sud mu je pored toga zabranio rad sa djecom na 20 godina, oduzevši mu i orden.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje