Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija razvila prvu vakcinu protiv korona virusa za životinje

Preuzmite sliku

Dok je borba za vakcinama protiv Covid-19 za ljude prisutna širom svijeta, Rusija je prva u svijetu registrirala prvu vakcinu protiv korona virusa za životinje, izvijestila je u srijedu državna medijska agencija TASS.

Vakcina nosi ime Carnivak-Cov, rekao je TASS pozivajući se na Konstantina Savenkova, zamjenika šefa ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor.), prenosi CNN.

“Carnivak-Cov, sorbatno inaktivirano cjepivo protiv zaraze koronavirusom za mesoždere, koje je razvio Federalni centar za zdravlje životinja Rosselkhoznadzora, registrirano je u Rusiji. Do sada je to prvi i jedini proizvod na svijetu za prevenciju Covid-19 kod životinja “, rekao je Savenkov.

Prema izvještaju TASS, vakcina će vjerovatno krenuti u masovnu proizvodnju već u aprilu. Klinička ispitivanja Carnivak-Cova započela su prošlog oktobra, rekao je Savenkov. U istraživanju su sudjelovali psi, mačke, lisice, arktičke lisice, minkovi i druge životinje.

Savenkov je rekao da su sve cijepljene životinje razvile antitijela i da je ishod istraživanja dao Rusiji “osnova za zaključak da je vakcina sigurna i ima snažno imunogeno djelovanje”. Izvještaj kaže, citirajući Savenkova, da se za učinak vakcine “procjenjuje da će trajati ne manje od šest mjeseci”.

“Prema ruskim znanstvenicima, upotreba vakcina može spriječiti daljnje mutacije virusa”, rekao je dužnosnik, dodajući kako više kompanija iz Grčke, Poljske i Austrije planira kupiti vakcinu.

Savenkov je dodao da su neke kompanije iz SAD-a, Kanade i Singapura također “pokazale interes”. U maju prošle godine Danska je izbacila 17 miliona minkova zbog zabrinutosti da životinje šire mutirani oblik korona virusa. Novi izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije također kaže da se Covid-19 vjerojatno proširio na ljude putem životinje. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,