Petak, 13. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rusija pokreće postupke protiv Facebooka i Twittera

Rusko tijelo za nadzor komunikacija Roskomnadzor saopćilo je danas da će pokrenuti postupke protiv Twittera i Facebooka zbog toga što nisu objasnili kako se namjeravaju prilagoditi zakonima o podacima, javljaju agencije.

Roskomnadzor navodi da Twitter i Facebook nisu objasnili kako i kada će se uskladiti sa zakonom koji zahtijeva da svi serveri za prikupljanje ličnih podataka Rusa budu locirani u Rusiji.

Čelnik Roskomnadzora Aleksander Žarov izjavio je da te kompanije imaju mjesec za dostavljanje informacija ili će u suprotnom biti pokrenut postupak protiv njih.

Rusija je uvela oštrije zakone za internet u posljednjih pet godina i, prema njima, pretraživači moraju obrisati neke rezultate pretraga, servis poruka omogućiti pristup službama sigurnosti enkriptiranim porukama, a društvene mreže spremati lične podatke ruskih korisnika na servere unutar zemlje.

U ovome trenutku, jedina sredstva koja Rusija ima za provođenje svojih propisa o podacima su kazne koje iznose do nekoliko hiljada dolara ili blokiranje online usluga koje su u prekršaju, što je opcija opterećena tehničkim poteškoćama.

Međutim, potvrđeno je još u novembru da Moskva planira nametnuti veće kazne tehnološkim firmama koje se ne usklade s ruskim zakonima. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,