Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Naloženo zatvaranje organizacije koja istražuje zlostavljanja u SSSR-u

Preuzmite sliku

Ruski Vrhovni sud u utorak je naložio zatvaranje Memorijal internešenela, istaknute organizacije za ljudska prava, što je najnoviji udarac civilnom društvu u zemlji koji se smanjuje.

Memorijal internešenel proučava historijska zlostavljanja od strane bivšeg Sovjetskog Saveza i, prema njegovoj web stranici, ima za cilj iznijeti na vidjelo istinu o svojim žrtvama i ponuditi podršku njihovim porodicama. Advokat grupe, Tatjana Gluškova, potvrdila je odluku za CNN i rekla da će se grupa žaliti na odluku.

“Pravi razlog za zatvaranje Memoriala je taj što se tužilaštvu ne sviđa rad Memoriala na rehabilitaciji žrtava sovjetskog terora”, rekla je Gluškova za CNN.

Glavno tužilaštvo Rusije zatražilo je likvidaciju Memorijal internešenela u novembru. Grupa je optužena da je više puta prekršila zakon jer nije označila sve svoje publikacije obaveznim upozorenjem “stranog agenta”. Ministarstvo pravde odredilo je ovu grupu za stranog agenta 2016. godine, koristeći zakon koji cilja na organizacije koje primaju međunarodna sredstva.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se pristalice Memorijala kako viču: “Sramota, sramota!” u hodnicima suda i na ulazu u zgradu ubrzo nakon donošenja presude.

Predstavnici Memoriala tvrdili su da nema pravnih osnova za zatvaranje grupe, a kritičari kažu da je ruska vlada ciljala Memorijal iz političkih razloga.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Andrej Saharov bio je jedan od prvobitnih osnivača grupe i prvi počasni predsjednik Memorijalnog društva.

Uoči zasjedanja suda u Moskvi je CNN-ova ekipa razgovarala s ljudima povezanim s Memorijalom i istražila zašto je ova organizacija važna za Rusiju. Više u priče CNN-ove Melisse Bell. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,