Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rusija bi mogla razmotriti ograničenje obima struka

Veliki brat prati vašu težinu. Ustvari, ne još, ali ruski ministar zdravstva sugerisao je da bi država mogla razmotriti regulisanje širine struka svojih građana – i odmjeriti kaznu ukoliko im obim postane prevelik.

Zatezanja remena možda neće biti uskoro – nikakvi propisi još nisu predloženi, piše Radio Slobodna Evropa.

No, predsjednik Vladimir Putin je izdao naredbu visokim zvaničnicima da Rusiju učine zdravijom, a nekoliko njih je zaintrigirano japanskim zakonom koji reguliše ograničenja obima struka muškaraca i žena starosne dobi između 40 i 74 godine.

“Proučavamo primjere drugih zemalja koje su uspjele postići ozbiljne rezultate u pogledu nacionalnog zdravlja i očekivanog životnog vijeka”, kaže Anna Popova, šefica državne agencije za zaštitu potrošača “Rospotrebnadzor”.

U intervjuu koji je 14. februara objavila državna novinska agencija RIA Novosti, Popova je posebno ukazala na japanski “Metabo zakon” iz 2008. godine – legislativu koja od kompanija i lokalnih vlasti zahtijeva da svake godine mjere obim struka zaposlenih i stanovnika u toj starosnoj dobi.

Prema pisanju lista The New York Times, zakon je odredio granice za mjere struka – od oko 85 centimetara za muškarce i 90 centimetara za žene.

Ljudi čiji struk prelazi ta ograničenja i koji pate od teškoća povezanih s tjelesnom težinom mogu se suočiti s obaveznim savjetovanjem ako ne izgube težinu, navodi se u izvještaju londonskog Timesa, a kompanije i lokalne vlasti koje ne dostignu ciljeve koje je uspostavila država suočene su s finansijskim kaznama.

Popova je sugerisala da je nejasno kako bi takva pravila mogla funkcionisati u Rusiji, gdje je država pooštrila ograničenja za javne aktivnosti kao što su demonstracije od kada je Putin došao na vlast, ali gdje mnogi građani svoj privatni život vide kao oblast u koju vlada ne bi trebalo da se miješa.

“U kojoj mjeri su strane prakse prihvatljive za Rusiju i ruske građane pitanje je o kojem ćemo razgovarati”, rekla je ona ukazujući da će se to pitanje razmotriti, jer vlasti traže načine da ispune Putinove uredbe kojima se utvrđuju politički ciljevi kao što je javno zdravstvo.

Visoki zvaničnik Ministarstva zdravstva Sergej Bojtsov upozorio je u martu 2018. godine da se Rusija suočava s “opasnim izazovom”, rekavši da su se od 2003. do 2013. godine utrostručili nivoi gojaznosti kod muškaraca i da nije bilo poboljšanja.

Prema izvještajima ruskih medija, ministarstvo je saopćilo da je dva miliona Rusa, ili 1,3 posto patilo od gojaznosti u 2017. godini, u odnosu na 1,4 miliona u 2016., i da je to djelimično zahvaljujući poboljšanjima u dijagnostici.

Izvještaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iz 2017. godine ukazao je na to da su nivoi gojaznosti u Rusiji otprilike dvostruko veći od onih u Sjedinjenim Državama.

Na pitanje o mogućim ograničenjima obima struka, ministrica zdravstva Veronika Skvorcova je izjavila za novinsku agenciju Interfax 18. februara da o specifičnim detaljima još nisu razgovarali, ali je dodala: “Svakako ćemo ih razmotriti”.

Putin, koji je na vlasti od 1999., kao predsjednik ili premijer, često je naglašavao želju za trajnim preokretom kada je riječ o ruskom demografskom padu u postsovjetskom periodu te je htio dokazati da su u krivu oni koji predviđaju smanjenje populacije u narednim decenijama.

Ovi ciljevi su osujećeni nakon što je ruska populacija naglo opala u prvih devet mjeseci 2018. godine, što je put ka prvom ukupnom smanjenju nakon više godina pošto broj umrlih nastavlja da nadmašuje broj rođenih, dok imigracija ne uspijeva popuniti razliku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,