Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rudnik zlata zatvoren nakon što je kod 164 rudara utvrđeno prisustvo virusa korona

Preuzmite sliku

Rudnik zlata ‘Mponeng’ u Južnoafričkoj Republici privremeno je zatvoren nakon što je kod 164 rudara utvrđeno prisustvo virusa korona, saopšteno je danas iz ovog rudnika.

Rudnik kompanije ‘Anglogold Ašanti’, koji se smatra najdubljim na svijetu. Na njega otpada oko 7,4 odsto ukupne proizvodnje zlata ove kompanije.

Kompanija ‘Anglogold Ašanti’, koja upravlja rudnicima i u drugim dijelovima Afrike, u Južnoj Americi i Australiji, saopštila je da je testirala 650 ljudi u ovom rudniku od kada je prošle sedmice detektovan prvi slučaj. Utvrđeno je da su 164 radnika zaražena.

‘Kao mjera predostrožnosti i nakon razgovora sa regulatorom, operacije su privremeno zaustavljene da bi se utvrdili svi kontakti, a cijeli prostor dezinfikovao, uključujući ključnu infrastrukturu’, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je većina slučajeva asimptomatska i da će svi zaraženi biti izolovani u skladu sa zdravstvenim protokolima.

Ovaj rudnik prošle godine zapošljavao je više od 5.000 ljudi.

Kao što je slučaj sa svim rudnicima Južnoafričke Republike i ovaj rudnik, koji je prošle godine zapošljavao više od 5.000 ljudi, ponovo je otvoren u aprilu ali sa samo 50 odsto kapaciteta. I u ostalim rudnicima drugih kompanija registrovano je prisustvo virusa korona. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,