Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rudarenje kriptovaluta košta: Bitcoin troši više struje nego cijela Argentina

Preuzmite sliku

Bitcoin godišnje troši više električne energije nego cijela Argentina, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Cambridge, a ako je suditi po njegovoj trenutnoj vrijednosti, to se neće tako skoro promijeniti, uprkos očekivanom rastu emisije štetnih plinova.

Rudarenje kriptovaluta zahtijeva puno energije jer uključuje opsežne računalne izračune kako bi se provjerile transakcije, navodi BBC.

Istraživači s Cambridgea utvrdili su da računari u potrazi za transakcijama troše oko 121.36 teravat-sati (TWh) struje godišnje, temeljeći procjenu na prosječnoj cijeni struje od pet centi po kilovat-satu i energetskim potrebama mreže bitcoina.

To bi značilo da računari angažirani na potrazi za bitcoinima troše više od stanovnika Argentine, čija potrošnja iznosi 121 teravat-sat godišnje. Nadmašuju i potrošnju Nizozemske (108.8 teravat-sati), Ujedinjenih Arapskih Emirata (113.2 teravat-sata), a bliže se i Norveškoj, koja troši 122.2 gigavat-sata godišnje.

Energija koju koriste mogla bi napajati sva kuhala za čaj u Velikoj Britaniji sljedećih 27 godina, utvrdili su na Sveučilištu Cambridge.

Navode i usporedbu koja tjera na razmišljanje – količina električne energije koju svake godine troše uključeni a neaktivni kućanski aparati samo u SAD-u mogla bi napajati cijelu bitcoin mrežu godinu dana.

Stručnjaci upozoravaju i da potrošnja struje u potrazi za transakcijama u bitcoinima vjerojatno neće pasti ako ne padne vrijednost te kriptovalute jer se rudare nagrađuje upravo bitcoinima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,