Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ručak s američkim milijarderom platio 19 miliona dolara

Preuzmite sliku

Ponuditelj  koji želi ostati neimenovan izdvojio je rekordnih 19 miliona dolara za ručak s Warrenom Buffetom, a to je 21. te posljednji put da je milijarder biznismen stavio na licitaciju privatni ručak u korist humanitarne organizacije iz San Francisca.

Pobjednička ponuda na eBay aukciji, koja je završena u petak, daleko je nadmašila rekordnih 4.57 miliona dolara koliko je 2019. godine platio poduzetnik i osnivač kriptovalute Tron, Justin Sun. 

Prihodi idu u korist Glidea, neprofitne organizacije iz okruga Tenderloin u San Franciscu koja pomaže siromašnima, beskućnicima i ovisnicima osiguravajući im hranu, sklonište, testiranje na HIV i hepatitis C te programe osposobljavanja za rad i dječje programe.

Najskuplji ručak

Ovogodišnji pobjednik odlučio je ostati anoniman. Glasnogovornica eBaya rekla je da je ručak najskuplja stvar prodana na web stranici kompanije u humanitarne svrhe.

Buffet (91), predsjednik i izvršni direktor kompanije Berkshire Hathaway Inc, prikupio je oko 53.2 miliona dolara za Glide provodeći 21 aukciju, od kojih je prva bila 2000. godine.

“Iskustva su bila samo dobra”, priopćio je Buffet o ručkovima. “Upoznao sam puno zanimljivih ljudi iz cijelog svijeta. I svima njima zajedničko je to što znaju da će novac ići u vrlo dobre svrhe.”

Licitacije se nisu održale 2020. i 2021. godine zbog pandemije covida-19.

Buffet je počeo podržavati Glide nakon što ga je njegova prva supruga Susan upoznala s tom humanitarnom organizacijom za koju je volontirala. Susan Buffet umrla je 2004. godine.

Obećao donirati gotovo cijelo svoje bogatstvo

Buffet je obećao donirati gotovo cijelo svoje bogatstvo koje iznosi 93.4 milijarde dolara i to ga prema časopisu Forbes čini 17. najbogatijim čovjekom na svijetu.

Ovogodišnji pobjednik licitacije i sedam gostiju uživat će na ručku u steakhouseu Smith & Wollensky na Manhattanu.

Buffet će s gostima razgovarati o gotovo svemu, ali ne i o tome gdje će sljedeće ulagati. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,