Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Republikanski stručnjaci za sigurnost: Trump bi mogao biti najneodgovorniji predsjednik u historiji SAD-a

Preuzmite sliku

U otvorenom pismu koje je potpisalo 50 republikanskih stručnjaka za nacionalnu sigurnost, javnost je upozorena da bi Donald Trump, predsjednički kandidat republikanaca, “mogao biti najneodgovorniji predsjednik” u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Grupa, u okviru koje je i bivši direktor CIA-e Michael Hayden, navodi da Trumpu “nedostaju karakter, vrijednosti i iskustvo” da bi bio predsjednik. Mnogi potpisnici ovog pisma odbili su to učiniti u martu, podsjeća BBC.

“On slabi američki moralni autoritet kao vođa slobodnog svijeta. Izgleda da mu nedostaje znanje i vjera u američki Ustav, američke zakone, američke institucije, uključujući i vjersku toleranciju, slobodu medija i nezavisno pravosuđe”, navodi se u otvorenom pismu i dodaje: “Niko od nas neće glasati za Donalda Trumpa.”

Republikanski kandidat je u saopštenju odgovorio da su potpisnici pisma “neuspjela vašingtonska elita” koja se želi održati na vlasti.

“To su imena od kojih američki narod treba tražiti odgovore zašto je svijet u neredu. Zahvaljujemo im se što su izašli u javnost tako da svako u zemlji zna ko zaslužuje krivicu za to što je svijet tako opasno mjesto”, rekao je Trump.

Među onima koji su potpisali pismo su i John Negroponte prvi direktor krovne američke obavještajne mreže, Robert Zoellick, bivši američki državni sekretar i bivši predsjednik Svjetske banke, te dvojica sekretara za Domovinsku sigurnost Tom Ridge i Michael Chertoff.

“Neki od potpisnika pisma planiraju glasati za Trumpovu demokratsku protivnicu Hillary Clinton, dok će ostali odbiti glasati, međutim svi se slažu da Trump nije kvalifikovan i da bi bio opasan”, rekao je John Bellinger, bivši savjetnik nekadašnje sekretarke Condoleezze Rice.

Otvoreno pismo dolazi nakon što je Trump izašao u javnost s pitanjem o tome trebaju li Sjedinjene Američke Države izvršavati svoje obaveze prema NATO-u, podržao korištenje mučenja u ispitivanju osumnjičenika za terorizam, sugerisao da Japan i Južna Koreja trebaju proizvesti nuklearno naoružanje, te da SAD trebaju prihvatiti rusku aneksiju Krima ukoliko bi to značilo bolje odnose sa Moskvom.

BBC podsjeća da su među istaknutim republikancima koji neće glasati za Trumpa i Barbara Bush, bivša prva dama SAD-a, Jeb Bush, bivši guverner Floride i predsjednički kandidat 2016. godine, William Cohen, bivši sekretar odbrane, Jeff Flake, senator Arizone i mnogi drugi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: