Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razbijena međunarodna hakerska mreža: Ukradeno više milijardi dolara od firmi i građana

Preuzmite sliku

Međunarodne bezbjednosne agencije saopštile su danas da su razbile kriminalni hakerski program koji je korišten za krađu više milijardi dolara od firmi i građana širom svijeta.

U saopštenju se navodi da su šest evropskih država, Kanada i SAD okončali zajedničku operaciju za preuzimanje kontrole nad serverima na kojima je vođena i kontrolisana mreža poznata kao “Emotet“.

“Emotet` je smatrana najopasnijim štetnim programom. Uništenje infrastrukture `emoteta` predstavlja značajan udarac međunarodnom organizovanom kriminalu na internetu”, navodi se u saopštenju njemačke policijske agencije BKA.

“Emotet” su koristili sajber kriminalci da bi dobili pristup kompjuteru žrtve, nakon čega su koristili dodatni štetni program, poput trojanca, osmišljen za krađu bankovnih šifri ili radi zaključavanja određenih dokumenata s ciljem iznude novca.

Bezbjednosni stručnjaci ističu da su operateri “emoteta” često drugim hakerima prodavali pristup ugroženim računarima.

Njemačka policija ističe da je “zaraženost” računara “emotetom” u toj zemlji uzrokovala štetu od 14,5 miliona eura. Ukrajinske vlasti ističu da na globalnom nivou šteta nanesena “emotetom” iznosi 2,5 milijardi dolara.

Ukrajinska državna tužiteljka saopštila je da je policija izvršila racije u gradu Harkovu radi pljenidbe kompjutera koje su koristili hakeri.

Vlasti su objavile fotografije na kojima se vide gomile bankovnih kartica, gotovog novca i prostorije ispunjene raznom kompjuterskom opremom, ali nije navedeno da li je izvršeno neko hapšenje. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,