Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rat Rusije i Ukrajine izazvao veliki rast cijena nafte u svijetu

Preuzmite sliku

Rat između Rusije i Ukrajine izazvao je skok cijena nafte, a raste i strah od moguće nestašice ponude tog energenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Cijena nafte na međunarodnoj berzi nafte Brent iznosila je 117,01 dolar po barelu, što je za 3,64 posto skuplje u odnosu na prethodni dan i rekordna cijena u proteklih devet godina.

Na američkoj berzi West Texas Intermediate (WTI) cijena barela sirove nafte iznosi 114,50 dolara i to je povećanje od 3,53 posto u odnosu naprethodnu sesiju.

U proteklih sedam dana, odnosno od trenutka kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, Brent je porastao na 117 dolara, što je povećanje od 19,3 posto.

Porast cijene nafte potaknut je novim sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, kao i mogućim kontrasankcijama Rusije, što povećava zabrinutost zbog poremećaja u opskrbi tržišta.

Nekoliko zapadnih energetskih kompanija povuklo je učešće u ruskim naftnim i gasnim projektima.

ExxonMobil, BP, Shell i Equinor objavili su svoje planove za izlazak iz zajedničkih ulaganja i projekata u Rusiji, a TotalEnergies se također složio da više ne ulaže u nove projekte u toj zemlji.

Podaci Uprave za energetske informacije pokazuju pad od 0,6 posto u američkim komercijalnim zalihama sirove nafte.

Zalihe su pale za 2,6 miliona barela na 413,4 miliona barela, a očekivao se porast zaliha za 2,8 posto.

U međuvremenu, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija pristali su da se pridržavaju trenutnog plana povećanja proizvodnje za 400.000 barela dnevno. Grupa OPEC+ saopćila je da postoji dovoljna ponuda na tržištu da se zadovolji potražnja.

Od jula prošle godine, glavne zemlje proizvođači su postepeno povećavale proizvodnju sirove nafte.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,