Petak, 15. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rastu cijene nafte, prešle su 49 dolara

Preuzmite sliku

Cijene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima 49 dolara jer su veliki proizvođači dogovorili tek blago povećanje opskrbe od januara, s obzirom na slabu potražnju u uvjetima pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,24 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 47 centi višoj cijeni, od 46,11 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovorili su u četvrtak da će od siječnja povećati opskrbu za 500.000 barela dnevno, uz daljnja, još nedefinisana povećanja na mjesečnoj bazi. Kompromis za širu proizvodnu politiku do kraja 2021. nije postignut.

Nakon što su odustali od planiranog povećanja za dva miliona barela dnevno, očekivalo se da će produžiti postojeći sporazum barem do marta.

“Potražnja za naftom vjerovatno će se snažno oporaviti u 2021. godini”

Jučerašnji dogovor podrazumijeva da će OPEC + od januara smanjivati opskrbu za 7,2 miliona barela dnevno, što odgovara oko sedam posto globalne potražnje. Trenutno je smanjuju za 7,7 miliona barela dnevno.

Dogovorom će se stvoriti uslovi za pad zaliha sirove nafte kroz prvo tromjesečje, rekao je analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

“Potražnja za naftom vjerovatno će se snažno oporaviti u 2021. godini, kada se krene s cijepljenjem. Postoje valjani razlozi za podizanje cijena nafte”, smatra Schieldrop.

Helima Croft iz RBC-a upozorava pak na opasnost da novi aranžman omekša disciplinu u poštivanju dogovorenih proizvodnih kvota, s obzirom na postupno povećanje opskrbe.

Cijene nafte poduprla je danas i inicijativa američkih republikanaca i demokrata o 908 milijardi dolara vrijednom paketu potpore u koronakrizi, koji je u četvrtak dobio značajnu podršku u Kongresu, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 47,45 dolara, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni radni dan. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,