Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Raste bijes u Kanadi: Srušeni kipovi kraljice Viktorije i Elizabete II

Preuzmite sliku

Prosvjednici u kanadskom Winnipegu srušili su kipove kraljice Victorije i kraljice Elizabete II, dok u zemlji raste bijes zbog otkrića ostataka stotine djece u neoznačenim grobovima u nekadašnjim domorodačkim školama.

Mnoštvo je uzvikivalo “nema ponosa u genocidu” prije nego što su srušili kipove monarha. Incident se dogodio na Dan Kanade u četvrtak, koji se tradicionalno slavi širom zemlje. Ali mnogi gradovi odustali su od proslava ove godine. Skandal s domorodačkom djecom natjerao je Kanađane da se suoče sa svojom kolonijalnom prošlošću.

Gotovo hiljadu neoznačenih grobova pronađeno je u bivšim rezidencijalnim školama u Britanskoj Kolumbiji i Saskatchewanu, kojima je većinom upravljala Katolička crkva, a financirala ih vlada. Oko 165 godina škole su nasilno odvajale domorodačku djecu od njihovih porodica. Djeca su bila izložena pothranjenosti, fizičkom i seksualnom zlostavljanju, što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala “kulturnim genocidom”.

U gradu Winnipegu, u pokrajini Manitobi, mnogi su navijali dok se rušio kip kraljice Viktorije. Prosvjednici, mnogi u narančastoj odjeći, plesali su oko srušenog kipa umrljanog crvenom bojom. Srušen je i obližnji kip kraljice Elizabete. Protesti u znak podrške domorodačkoj djeci održali su se u četvrtak i u Torontu, kanadskom financijskom središtu, dok je marš #CancelCanadaDay u glavnom gradu Ottawi privukao tisuće ljudi u znak podrške žrtvama i preživjelima iz rezidencijalnog školskog sustava.

Održani su brojni skupovi i bdjenja širom zemlje. Narandžasta je postala simbol pokreta, a mnogi su nosili odjeću u toj boji. U svojoj poruci povodom Dana Kanade, kanadski premijer Justin Trudeau je rekao kako su ih otkrića posmrtnih ostataka djece “s pravom pritisnula na razmišljanje o povijesnim neuspjesima zemlje”.

Domorodačka zajednica i mnogi drugi u Kanadi još uvijek se suočavaju s nepravdama, dodao je Trudeau. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,