Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rakete idu u prošlost? Američka avijacija dobila prvo lasersko oružje za svoje borbene avione

Preuzmite sliku

Prvo zračno lasersko oružje Laser Advancements for Next-generation Compact Environments (LANCE), koje je dobila američka avijacija, proizvela je komopanija Lockheed Martin.

Ratna avijacija SAD-a dobilo je svoje prvo lasersko oružje za borbene avione, a riječ je o vojnoj tehnologiji koja može uništiti elektroniku napadajućeg projektila, dok istovremeno ukazuje i na izglede za razvoj ofanzivnih sposobnosti zrak-zemlja.

Prvo zračno lasersko oružje Laser Advancements for Next-generation Compact Environments (LANCE) proizvela je kompanija Lockheed Martin, a američka ratna avijacija dobila ga je još u februaru, otkriva portal The Warzone.

LANCE je, prema Lockheed Martinu, znatno smanjenih dimenzija, odnosno sad predstavlja jednu šestinu veličine ranijeg laserskog oružja koje je kompanija napravila za američku vojsku. Uz to, LANCE ima i manje potrebe za napajanjem, što mu omogućuje da se postavi unutar trupa borbenog aviona.

 • Iako maksimalna snaga LANCE-a nije otkrivena, The Warzone pretpostavlja da je ona manja od 100 kilovata.

  Ako se LANCE pokaže uspješnim u svojim odbrambenim ciljevima, moguće je da se iz njega razviju i razna ofanzivna laserska oružja, poput onih koja se mogu boriti protiv bespilotnih letjelica i aviona na većim udaljenostima, u usporedbi s ciljanjem brzih protuzračnih projektila sa zemlje ili iz zraka.

  The National Interest napominje da će lasersko oružje borbenih aviona biti daleko brže od projektila zrak-zrak jer se kreću brzinom svjetlosti, što omogućuje kudikamo brže napade. Lasersko oružje moglo bi se programirati da uništi ili samo onesposobi i potpuno onesposobi neprijateljski aviona. Lasersko oružje također je sposobno izvoditi različite oblike optičkog nadzora.

  Asia Times piše da procijenjena snaga LANCE-a može značiti da će se koristiti kao odbrambeno oružje za onesposobljavanje projektila zrak-zrak oštećivanjem njihovih osjetljivih glava tragača.

 • Je li LANCE dobar za proturaketnu odbranu?

  LANCE bi mogao biti učinkovit protiv približavanja projektila zrak-zrak, ali možda nije prikladan za odbranu od projektila, posebno u svjetlu rastuće prijetnje koju predstavlja kinesko i rusko hipersonično oružje, piše Asia Times.

  Osim toga, lasersko oružje mora biti u stanju isporučiti stalnu paljbu sve dok se meta uspješno ne uništi.

  Iako tip aviona koji se može postaviti LANCE još nije poznat, konceptualno Lockheed Martin je oružje prikazao instalirano na F-16 borbenom avionu, prenosi Tech Times.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,