Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Račun pacijenta iz bolnice: “Evo koliko je skupo pokušati samoubistvo u SAD-u”

Preuzmite sliku

Račun iz bolnice pacijenta iz SAD-a koji je pokušao počiniti samoubistvo, šokirao je brojne korisnike društvenih mreža.

Oliver Jordan (21) iz Oklahome na Twitteru je podijelio fotografiju računa za jednosedmični boravak u bolnici nakon pokušaja samoubistva – 93 hiljade dolara (oko 161 hiljada KM).

“Ovako je skupo pokušati počiniti samoubistvo u SAD-u”, napisao je u tvitu, a njegovi pratitelji bili su šokirani iako je bilo i mnogo onih koji se uopće nisu iznenadili.

“Godine 2017. bio sam u psihijatrijskoj ustanovi jer sam bio suicidalan. Ostao sam jedan vikend i sad sam 10 hiljada dolara u dugu”, jedna je od reakcija. “Mislim da je moj dug bio ‘samo’ oko 32 hiljade dolara”, dodao je drugi korisnik Twittera.

Jordan, koji radi kao pravni asistent u Tulsi, rekao je za New York Post da je sretan što ima osiguranje te da su njegovi troškovi za traumatičnu noć prošlog ljeta bili 2850 dolara (skoro 5000 KM).

“No za nekoga ko sebi ne može priuštiti osiguranje, ovo bi bilo doista katastrofalno”, rekao je.

Stavke kao što su “laboratorijski rad” koštaju više od 29 hiljada dolara, dok “respiratorne usluge” stoje više od 16 hiljada dolara.

Iako je Jordanov slučaj ekstreman, teško je shvatiti tipičan račun za posjetu hitnoj službi u SAD-u. Prosječni račun iznosi 1917 dolara (oko 3300 KM), prema podacima Instituta za troškove zdravstvene njege koji je pregledao podatke iz 2016. Drugo istraživanje Škole javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg otkrila je da neke bolnice imaju marže veće od 1000 posto.

Jordan je rekao da nije razmišljao o ogromnom računu za bolnicu te noći kad se to dogodilo: “Bio sam u nesvijesti prije dolaska hitne pomoći.” Dodao je kako je sad u konstantnom stresu zbog vanrednih medicinskih računa.

“Primanje računa i obavijesti za nešto što će mi vjerovatno trebati godine da otplatim (…) obeshrabrujuće je”, rekao je. “Ostavlja beznadan osjećaj.” (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje