Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Putnici iz inostranstva sada najveća prijetnja za širenje koronavirusa u Kini

Preuzmite sliku

Kina je u utorak prijavila porast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je broj slučajeva širenja zaraze iz inostranstva četvrti dan zaredom nadmašio broj slučajeve lokalnog prenošenja virusa zbog čega su neki dijelovi zemlje pooštrili kontrolu nad putnicima iz inostranstva.

Kina je u ponedjeljak imala 21 nova potvrđena slučaja, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija, u odnosu na 16 potvrđenih dan ranije. Od novozaraženih, 20 su bili putnici iz inostranstva.

Nasuprot tome, kontinentalna Kina imala je samo jedan slučaj lokalno prenešene zaraze u ponedjeljak, u gradu Wuhanu, glavnom gradu centralne pokrajine Hubei, gdje se bolest slična gripi pojavila krajem prošle godine.

U glavnom gradu Pekingu je devet osoba zaraženo iz inostranstva iako su uveli stroge restrikcije i testiranja ljudi koji dolaze izvana.

Međunarodni aerodrom Beijing Capital postavio je kordon oko specijalne zone za sve međunarodne letove, a svim putnicima koji se iskrcavaju je obavezno da prođu zdravstvene kontrole, piše Reuters.

Putnici koji su u tranzitu poslani su na svoje letove, dok su putnici koji nisu u tranzitu prebačeni na posebno mjesto za zdravstveni pregled iz kojeg su otpremljeni na predviđena mjesta za obaveznu 14-dnevnu karantenu.

Peking je također zatvorio svoj novi aerodrom Daxing za međunarodne letove i preusmjerio ih do starijeg međunarodnog aerodroma Beijing Capital na sjeveroistoku grada, kako bi u jednom objektu zadržao potencijalno novozaražene.

Zvaničnici u centralnom gradu Wuhanu saopćili su da će početi zahtijevati od putnika koji dolaze van granica da prođu 14-dnevnu karantenu na centralnoj lokaciji i o vlastitom trošku, što je i Peking uradio ranije. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,