Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Putin: Broj američkih diplomata u Rusiji bit će manji za 755

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da 755 američkih diplomata mora da napusti tu državu poslije najnovijih američkih sankcija protiv Mosvke i upozorio da bi zastoj u odnosima sa SAD-om mogao potrajati.

Ministarstvo vansjkih poslova Rusije ranije je od SAD-a zatražilo da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455 – isto koliko Rusija ima u SAD-u, podseća agencija.

“Više od 1.000 ljudi je radilo i još radi u američkoj ambasadi i konzulatima” rekao je Putin u intervjuu za televiziju “Rusija-24” i dodao da “755 osoba mora da prestane s aktivnostima u Rusiji”.

Dodao je da se u skorije vrijeme ne može očekivati poboljšanje odnosa s Washingtonom.

“Dovoljno dugo smo čekali nadajući se da će se situacija možda popraviti”, rekao je Putin.

Kako su agencije prethodno prenijele, američki Senat je velikom većinom glasova u četvrtak odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Nakon toga Moskva je predložila američkoj strani da broj diplomatskog i tehničkog osoblja iz američke ambasade u Moskvi i generalnog konzulata smanji tako da bude jednak broju ruskih diplomata i tehničkog osoblja u SAD-u i zabranila američkoj ambasadi da koristi objekte za odmor i rekreaciju koje je imala na raspolaganju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,