Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pucnjava u Philadelphiji: Ranjeno šest policajaca

Preuzmite sliku

Prema navodima medija, napadač je opkoljen nakon višesatne pucnjave u kojoj su razmijenjene stotine metaka.

SWAT, elitna jedinica američke policije, oslobodila je dvojicu policajaca koji su bili zarobljeni u kući u Philadelphiji s naoružanim napadačem nakon pucnjave u kojoj je ranjeno šest policajaca, izvijestila je policija u srijedu, prenosi Hina.

Napadač je satima bio zabarikadiran u kući, a na kraju je, kako navode američki mediji, opkoljen.

Kako tvrde portali, osoba je identificirana kao Maurice Hill.

SWAT tim također je evakuirao osumnjičenike koje je policija uhapsila za vrijeme racije, a koji su isto bili zarobljeni u kući, rekla je policija.

Policajci bježali od kiše metaka

SWAT tim krenuo je u akciju otprilike pet sati nakon što je muškarac otvorio vatru na policajce koji su uručivali naloge za hapšenje radi droge u sjevernoj Philadelphiji.

„Policajci i dodatni zatvorenici koji su bili u kući s napadačem sigurno su evakuirani“, rekao je načelnik filadelfijske policijske uprave Richard Ross.

Stanje svih ranjenih policajaca je stabilno i nitko nema ozljede opasne po život. Televizija je prikazala nekoliko njih kako napuštaju bolnicu u srijedu navečer, a jedan je imao zamotanu glavu i ruku.

„Mnogi od njih su morali pobjeći kroz prozore i vrata kako bi izbjegli kišu metaka“, rekao je Ross.

Napadač je nastavio pucati na SWAT-ovo vozilo parkirano ispred kuće, pogađajući i zgradu preko puta ulice, dok su policajci pokušavali ispregovarati njegovu predaju.

Moćno oružje i mnogo municije

Policija ga je nazvala na telefon, razgovarala s njim megafonom, a u pregovore je uključila i članove porodice, dodao je Ross.

Nešto kasnije, šest sati nakon početka pucnjave u kojoj su razmijenjene stotine metaka, napadač se predao.

Pojavile su se i vijesti da je napadač izravno prenosio incident na Facebooku.

Predsjednik Donald Trump upoznat je s pucnjavom i prati situaciju, saopštila je Bijela kuća.

Lokalni mediji navode da je napadač imao vrlo moćno oružje i značajnu količinu municije. Incident je uslijedio nakon lanca masovnih pucnjava u Kaliforniji, Teksasu i Ohiju u kojima su napadači imali poluatomatske puške. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,