Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi uspjesi protutalibanskih snaga: Pokret otpora zauzeo tri okruga na sjeveru zemlje

Preuzmite sliku

Nije poznato koje snage su u tome sudjelovale, ali vijest ukazuje na to da ipak postoji sporadični otpor talibanima

Snage koje se bore protiv talibana na sjeveru Afganistana objavile su u subotu da su zauzele tri okruga u blizini doline Panjšir gdje su se okupili ostaci vladinih snaga i drugih milicija.

Ministar obrane Bismilah Mohamadi, koje je obećao da će se boriti protiv talibana, objavio je na Twitteru da su zauzeli okruge Deh Saleh, Bano i Pul-Hesar u susjednoj pokrajini Baghlan sjeverno od Panjšira.

Nije poznato koje snage su u tome sudjelovale, ali vijest ukazuje na to da ipak postoji sporadični otpor talibanima koji su munjevitom akcijom preuzeli kontrolu na svim većim gradovima u zemlji za samo sedam dana.

Bivši potpredsjednik Amrulah Saleh i Ahmad Masud, sin bivšeg zapovjednika mudžahedina koji su se borili protiv Sovjeta Ahmada Šaha Masuda, obećali su da će se boriti protiv talibana iz Panjšir, odakle su 1980-ih i 1990-ih bili potisnuti i Sovjeti i talibani.

Ljudi bliski Masudu kazali su da se u dolini okupilo više od 6.000 boraca, ostataka vojske i specijalnih snaga kao i lokalnih milicija. Imaju nekoliko helikoptera i vojnih vozila i popravili su neka oklopna vozila koja su ostavili Sovjeti.

Talibani za sada nisu pokušali ući u tu dolinu, koja je još puna ostataka sovjetskih oklopnih vozila uništenih u borbama prije više od 30 godina.

Ali zapadni diplomati i drugi promatrači skeptični su u pogledu sposobnosti tih boraca da organiziraju učinkovit otpor talibanima s obzirom na to da nemaju potporu izvana. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,