Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prvi put snimljeno kako crna rupa guta zvijezdu

Ogromna crna rupa bukvalno guta zvijezdu veličine našeg Sunca, a mi prvi put imamo priliku da vidimo kako to izgleda, zahvaljujući snimku uhvaćenom uz pomoć NASA teleskopa za “lov” na planete.

Nakon što smo vidjeli prvu fotografiju crne rupe, sad možemo da vidimo i kako ona “radi”. Satelit američke svemirske agencije TESS otkrio je detaljni slijed nestanka zvijezde udaljene 375 miliona svjetlosnih godina koja je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe, objavili su naučnici, a NASA je podijelila snimak na kojem se vidi zvijezda veličine našeg Sunca koja uz “vatromet” upada u mrak.

Na ovaj snimak čeka se decenijama. Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen prije nego što su se okrenuli TESS-u koji je dizajniran da “lovi” udaljene planete a koji je zabilježio početak dramatičnog događaja pokazujući svoju efikasnost u promatranju svemira.

“Tu se radilo o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate nauku naprijed”, rekao je astronom Thomas Honeyman iz Carnegie instituta za nauku koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Astrophysical Journal. (noizz.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,