Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi čovjek WHO-a: U rodnoj Etiopiji brat mu je umro pred očima, tada se zakleo da će liječiti svijet

Preuzmite sliku

Imao je sedam godina kada je gledao kako njegov dvije godine mlađi brat umire od zarazne bolesti, piše Večernji.

Specijalist za bolesti

Počeo je kao siromašni dječak iz Etiopije. Imao je sedam godina kada je gledao kako njegov dvije godine mlađi brat umire od zarazne bolesti.

Vapila je porodica toga dana, iščekivala ljekara da pomogne dječaku, ali nikog nije bilo. Danas 55-godišnji Tedros tog dana odlučio je krenuti u borbu za bolju zdravstvu njegu, prvo u svojoj Etiopiji, a danas na čelu Svjetske zdravstvene organizacije.

– Nisam želio prihvatiti pravilo da neko mora umrijeti samo zato što je siromašan, kao što je tada bila moja porodica – često zna reći.

Studirao je u Velikoj Britaniji i postao specijalista za zarazne bolesti, a između 2005. i 2012. bio je ministar zdravstva u Etiopiji. Stvorio je zdravstvenu zaštitu kakva bi, da je bila u njegovu djetinjstvu, spasila mu brata. U sedam godina mandata izgradio je 3500 lokalnih domova zdravlja, zaposlio 38 hiljada pomoćnih medicinskih djelatnika za njegu u ruralnim područjima zemlje, broj medicinskih fakulteta povećao s 3 na 33, smanjio stopu smrtnosti od tuberkuloze za 74 posto, malarije 64 posto i HIV-a za čak 90 posto. Prozvali su ga čudotvorcem iz Etiopije koji je uvjerljivo dobio glasove za novog šefa WHO-a 2017., a zanimljivo je da se u Etiopiji protestovali, i to zbog specifičnog razloga, a to je što dr. Tedros pripada etničkoj skupini Tigray koja predstavlja samo šest posto stanovništva Etiopije.

Smetalo je to pripadnicima Amharena i Oromoa, a stručnjaci za vanjskopolitičke odnose znaju koliki animozitet vlada među tim skupinama. Također, te skupine ga napadaju jer smatraju da nije dovoljno brzo reagovao na epidemiju kolere u toj zemlji, kada je najveći broj pripadnika tih skupina preminuo.

Mjere daju rezultate

I danas ima kritičare, a američki predsjednik Donald Trump upravo je u koronakrizi zavrnuo ventil Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Međutim, bilo je i prije ove krize pitanje dana kada će Trump to uraditi jer od dolaska na vlast to najavljuje. Ali, koliko je Trump mjerodavan kada je riječ o zdravstvu, potvrđuje činjenica da je, kada se korona počela širiti, ismijavao taj virus, da bi danas imao više od 2 miliona zaraženih i više od 100 hiljada preminulih i 30 miliona radnika na ulici.

Na dr. Tedrosu vrijeme je velike neizvjesnosti. Koronavirus i dalje hara svijetom, no mjere WHO-a daju rezultate u onolikoj mjeri koliko ih se države pridržavaju. U BiH, Hrvatskoj i regionu rezultati pridržavanja mjera su vidljivi, a kako je u nekim zemljama epidemiološka situacija stabilna, planiraju se i ljetni događaji.

– Zadovoljstvo mi je biti večeras s vama, na događaju koji slavi postignuća u različitim područjima života u BiH. Nažalost, sva ova područja pogođena su pandemijom COVID-19 – kazao je na Večernjakovu pečatu dr. Tedros. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje