Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prva privatna svemirska misija doputovala na ISS

Preuzmite sliku

Posadaa prve potpuno privatne misije koja je pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) doputovala je nakon više od 20 sati leta, pokazuju snimke uživo američke svemirske agencije NASA-e.

Misija Ax-1 poletjela je u petak s Cape Canaverala na Floridi u svemirskoj kapsuli Crew Dragon. To je prva potpuno privatna posada, u kojoj su špansko-američki astronaut Michael López-Alegría, američki poduzetnik Larry Connor, izraelski poduzetnik i pilot Eytan Stibbe te kanadski investitor Mark Pathy. Misiju vode privatna tvrtka za svemirske letove Axiom, NASA i SpaceX milijardera Elona Muska.

Na ISS-u će biti sedmicu dana

Četiri člana posade trebala bi ostati na ISS-u oko sedmicu dana i provoditi znanstvene eksperimente. Šef NASA-e Bill Nelson pozdravio je “povijesno lansiranje” i nazvao ga početkom “nove ere”.

“Ovo putovanje je kulminacija dugih sati obuke, planiranja i predanosti posade i cijelog Axiom Space tima, naših partnera u SpaceX-u i, naravno, zasluga NASA-ine vizije o razvoju održive prisutnosti u niskoj orbiti Zemlje”, rekao je šef Axiom Spacea Michael Suffredini.

Na ISS-u bi se posada trebala susresti s njemačkim astronautom Matthiasom Maurerom, koji je tamo od oktobra a trebao bi ostati do kraja aprila.. Trenutno su na ISS-u američki astronauti Thomas Marshburn, Raja Chari i Kayla Barron te tri kozmonauta: Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov.

Axiomovi kopiloti platili su za let oko 55 miliona dolara svaki, prema medijskim izvješćima. Axiom Space osnovali su bivši izvršni direktor NASA-e Suffredini i iransko-američki poduzetnik Kam Ghaffarian 2016. godine.

Firma se pozicionira kao glavni igrač na svemirskom tržištu u budućnosti, planirajući vlastitu komercijalnu svemirsku postaju.

Zapovjednik misije Ax-1 Lopez-Alegria, bivši astronaut američke svemirske agencije koji je već boravio na ISS-u, ogradio se od izraza “svemirski turisti” prije misije, rekavši da to nije odmor za posadu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,