Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prva britanska džamija koja prihvata kriptovalute: Bitcoin je halal valuta

Preuzmite sliku

Bitcoin može biti halal – vjerski savjetnici mesdžida Ramadan u Dalstonu, u istočnom Londonu, izjavili su da je bitcoin valuta koja je halal ukoliko je “transakcija izvršena na zakonit način”, piše Telegraph.

Prema religijskim savjetnicima navedenog mesdžida – bitcoin je prihvatljiv u očima Allaha, prema tome, postali su prva džamija koja će prihvatati donacije kriptovalute.

Vodile su se važne debate o kriptovalutama u muslimanskom svijetu. U tim debatama su učestvovali bitni ljudi iz islamskog svijeta, kao naprimjer muftija iz Egipta koji je sugerirao da su kriptovalute haram, odnosno da trebaju biti zabranjene jer ga neki koriste za ilegalne aktivnosti.

Naime, bitcoin je po svojoj prirodi anoniman te su zabilježeni slučajevi upotrebe te valute za kupovinu droge i drugih nezakonitih predmeta.

Međutim, pored svih rasprava koje su se vodile oko bitcoina i toga da li je haram ili ne, navedena britanska džamija, poznata i kao Shacklewell Lane džamija, objavila je da muslimani mogu da koriste bitcoin za ramazanske donacije, poznatih kao zekat.
Od muslimana se očekuje da izdvoje 2,5 posto svog bogatstva u dobrotvorne svrhe tokom ramazana, što je obavezno za sve muslimane, osim za one najsiromašnije. Savjet o ovom pitanju došao je od kompanije kojoj je fokus na finansijama islamskog svijeta – Shoreditch startup Combo Innovation, piše Telegraph.

Zayd al Khair, religijski savjetnik u navedenoj džamiji, rekao je: “Svaki novac ili bilo koja valuta niti je halal niti je haram. Ako se novac prebacuje na zakonit način – onda je halal.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,