Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prva afroamerička sutkinja Vrhovnog suda SAD

Preuzmite sliku

Američki Senat je u četvrtak potvrdio Ketanji Brown Jackson kao prvu afroameričku sutkinju Vrhovnog suda u historiji SAD-a, u prekretnici za Sjedinjene Države i pobjedi predsjednika Joea Bidena, koji je ispunio predizborno obećanje u nastojanju da u pravosuđe unese različitije profile.

 Glasanje za 51-godišnju saveznu sutkinju na poziciju koju će obavljati do penzionisanja u najvišem pravosudnom tijelu nacije bilo je 53-47, a tri republikanca – Susan Collins, Lisa Murkowski i Mitt Romney – pridružila su se Bidenovim kolegama demokratima. Bila je potrebna većina, jer je Jackson nadvladala republikansku opoziciju u postupku potvrde na Vrhovnom sudu koji je i dalje žestoko pristrasan, piše Reuters.

Jackson će zauzeti mjesto 83-godišnjeg Breyera u liberalnom bloku suda sa sve asertivnijom konzervativnom većinom 6-3. Breyer bi trebao služiti do isteka sadašnjeg mandata suda – obično krajem juna – a Jackson bi nakon toga službeno prisegnula. Jackson je na početku svoje karijere služila kao službenica Vrhovnog suda za Breyera.

Potvrdom u Senatu, Jackson će postati prva afroamerička sutkinja Vrhovnog suda u historiji SAD-a. Trenutno u Vrhovnom sudu su tri žene sutkinje Sonia Sotomayor, Eleni Kagan i Amy Coney Barrett. Dolaskom sutkinje Jackson bio bi prvi put da je Vrhovni sud ima četiri žene u isto vrijeme. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,