Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prva 3D printana džamija na svijetu otvorena u Saudijskoj Arabiji

Preuzmite sliku

Smještena u predgrađu Al-Jawhara u Jeddi, džamija je dobila ime po preminulom Abdulazizu Abdullahu Sharbatlyju kao počast njegovoj supruzi, saudijskoj poslovnoj ženi Wajnat Abdulwahed.

Grad Jeddah u Saudijskoj Arabiji nedavno je proslavio ceremoniju otvaranja prve džamije na svijetu izgrađene tehnologijom 3D printanja.

Smještena u predgrađu Al-Jawhara u Jeddi, džamija je dobila ime po preminulom Abdulazizu Abdullahu Sharbatlyju kao počast njegovoj supruzi, saudijskoj poslovnoj ženi Wajnat Abdulwahed.

Džamija se nalazi na 5.600 kvadratnih metara, a za izgradnju su se koristili najsavremeniji 3D prineri kompanije Guanli, renomiranog kineskog proizvođača u oblasti tehnologije trodimenzionalne štampe, piše ArabNews.

“Koncept dizajna džamije bio je zasnovan na negovanju osjećaja spokoja među vjernicima kroz princip ljubaznog gostoprimstva”, kazala je Abdulwahed.

“Stoga je dizajn džamije bio centriran u krugu koji se lako može orijentirati prema kibli. Pažnja je posvećena masi zgrade i njenom odnosu sa prirodnim svjetlom, dizajnu ulaza i kapija, te vanjskim fasadama kako bi odražavali arhitektonski identitet”, dodala je.

Munare su dizajnirane tako da džamija postane prepoznatljiva znamenitost u naselju u kojem se nalazi. Štaviše, dizajn otvorene vanjske površine inspirisan je Velikom džamijom u Mekki.

“Važno je da se ne izgubi suština koju džamije moraju da oličavaju, uz pridržavanje opštih uslova kao što su isticanje vrijednosti Urbane povelje kralja Salmana, arhitektonskih detalja u kulturnom naslijeđu arhitekture i njihovo predstavljanje u savremenom formatu”, objasnila je ona.

Uspješan završetak prve 3D štampane džamije na svijetu naglašava zajedničke napore različitih sudionika, uključujući vladine službenike, poslovne lidere i tehnologe.

Korištenje tehnologije 3D printanja u građevinarstvu ima ogromno obećanje za budućnost arhitekture i dizajna. Prevođenjem digitalnih modela u opipljive strukture kroz procese aditivne proizvodnje, 3D štampa minimizira gubitak materijala i povećava efikasnost u građevinskoj industriji.

Ova inovacija je prethodno predstavljena usred skupa visokih vladinih zvaničnika i poslovnih lidera, prenosi N1.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,