Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Protesti u Mijanmaru: Ubijeno najmanje deset demonstranata protiv državnog udara

Preuzmite sliku

Najmanje deset osoba ubijeno je u nedjelju, a mnoge povrijeđene u nekoliko mijanmarskih gradova u akcijama policije protiv demonstranata okupljenih na protestima protiv vojnog udara, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema izjavama svjedoka i izvještajima lokalnih medija, demonstranti protiv državnog udara napadnuti su suzavcem, gumenim mecima i šok bombama u represivnijem odgovoru policije i vojske na kampanju protiv vojnog preuzimanja vlasti u zemlji jugoistočne Azije.

Policija i bezbjednosne snage koristile su smrtonosno oružje u gradovima kako bi zaustavili velike proteste protiv vojnog udara pri čemu su usmrtili najmanje deset osoba.

Na veb sajtu Khit Thi Media objavljeno je da su četvorica demonstranata ubijena u Yangonu, tri u Bagu, gradu oko 78 kilometara istočno od Yangona, i tri u Daweiju, glavnom gradu južne obalne regije Tanintharyi.

 • Navodi se da su prema izjavama svjedoka u Yangonu ubijene studentkinja i učiteljica.

  Policija je bacila suzavac prije nego je nasilno rastjerala okupljanje, na kojem su uglavnom bili učitelji ispred zgrade Ministarstva obrazovanja, objavio je sajt Irrawaddy.

  Navodi se da je učiteljica umrla od srčanog udara nakon što je pogođena gumenim metkom.

 • “Šokantno je bilo vidjeti koliko je policija brutalna. Bacili su suzavac, a pojurili prema učiteljima koji su protestovali i počeli da ih tuku i šutiraju”, izjavio je Myo Thein, očevidac koji, inače, drži štand s hranom uz cestu u blizini mjesta protesta.

  “Policija nije pokazala milost”, rekao je on i dodao da je privela oko 40 učitelja.

  “Sve-Burmanski savez studentskih unija” saopštio je da je jedna od njihovih članica ubijena tokom protesta na raskrsnici u ulici Hledan, velikom mjestu protesta u Yangonu.

 • Navodi se da je Nyi Nyi Aung Htet Naing, 23-godišnja studentkinja sa Univerziteta West Yangon, ubijena kad su joj snage bezbjednosti pucale u torzo.

  AA nije uspjela potvrditi da li je policija koristila bojevu municiju.

  Stanovnica Daweya izjavila je za AA da su policija i vojnici nasilno rastjerali masu.

 • “Ušli su čak i u kuće u kojima su se skrivali demonstranti i otvorili vatru“, rekla je ona dodajući da je jedna žena povrijeđena u njenoj kući kada je policija u nju pucala prije nego što su je izvukli vani.

  “Upucana je dva puta prije nego što ju je policija izvukla iz moje kuće”, rekla je ona.

  Organizacija Human Rights Watch (HRW) optužila je snage bezbjednosti za upotrebu smrtonosnog oružja protiv mirnih demonstranata.

  “Nasilno postupanje snaga bezbjednosti Mijanmara prema demonstrantima kao odgovor na uglavnom mirne proteste protiv vojnog udara neprihvatljivo je i mora se odmah zaustaviti”, navodi se u izjavi zamjenika direktora HRW Azije Phila Robertsona.

 • Dodao je da se “bojeva municija ne smije koristiti za kontrolu ili razbijanje protesta, a smrtonosna sila može se koristiti samo za zaštitu života ili sprečavanje ozbiljnih povreda”.

  Optužili su bezbjednosne snage i da su privele novinare koji su pratili proteste, zahtijevajući njihovo trenutno i bezuslovno oslobađanje.

  Kako se navodi u saopštenju snage bezbjednosti uhapsile su i bolničare koji su liječili ranjene demonstrante kako bi zastrašili one koji podržavaju prodemokratske demonstrante.

  Mijanmarska vojska, službeno poznata kao Tatmadaw, proglasila je vanredno stanje 1. februara, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Suu Kyi i ostalih vodećih članova vladajuće stranke NDL.

  Vojni udar se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva parlamenta nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je stranka NLD ostvarila pobjedu.

  Vojska tvrdi da je puč izveden zbog “izborne prevare” na biralištima, što je, kako je saopšteno, rezultiralo dominacijom NLD-a u parlamentu. Izborna komisija koju je imenovala vojna vlast u petak je poništila rezultate izbora.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje