Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Protesti u Hong Kongu započeli nasilnim obračunima s policijom

Policija je suzavcem danas počela rastjerivati učesnike protesta u hongkonškom Causeway Bayu nakon što su mase okružile skupine policajaca.

Brojne policijske snage raspoređene su u trgovačkoj ulici uoči marša koji vlast nije odobrila i policija je počela zaustavljati i pretraživati ljude po ulicama uoči početka protesta.

Nenaoružani stanovnici i učesnici protesta odgovorili su vičući na policiju i počeli su bacati boce s vodom na skupinu policajaca dok su privodili dvojicu muškaraca.

Policija je odmah odgovorila ispaljujući suzavac i biber sprej prema masi.

Jedan od privedenih muškaraca medijima je doviknuo broj svoje lične karte, dok ga je policija odvodila, tako da mu porodica i advokat mogu ući u trag.

Hongkonške vlasti objavile su da će hongkonška čelnica Carrie Lam biti danas izvan grada i da je otputovala u Peking obilježiti kineski državni praznik, dan uspostave Narodne Reublike Kine 1. oktobra, pokušajavajući tako ukloniti jedno od potencijalnih žarišta protesta u gradu.

Sukobi u Causeway Bay uslijedili su nakon još jedne noći nasilja i sukoba s policijom u prodemokratskim protestima koji već sedmicama traju u Hong Kongu.

Gradski prevoz objavio je da neke linije podzemne željeznice neće voziti danas.

U gradu se okupilo i oko 200 prokineskih učesnika protesta pjevajući kinesku himnu dok su protivladini učesnici izvikivali slogane protiv aktualnih vlasti.

Lam, koja je sedmicama u središtu protuvladinih protesta potaknutih u junu zakonskim prijedlogom o izručenju hongkonških stanovnika na suđenje u druge dijelove Kine, vraća se u grad utorak i to kopnenim putem kako bi izbjegla eventualne učesnike protesta na aerodromu, jednom od poprišta čestih protesta.

Ona je u međuvremenu povukla zakonski prijedlog ali protesti su se pretvorili u prodemokratska okupljanja.

Policija je i u subotu navečer suzavcem rastjerivala ljude koji su bacali molotovljeve koktele i kamanje na vladine zgrade te blokirali saobraćajnicu u blizini lokalnog stožera kineske vojske.

Hong Kong, nekadašnja britanska kolonija, vraćena je 1997. Kini u okviru formule “jedna zemlja, dva sistema”, koja je garantovala tom dijelu Kine autonomiju i prava koja ne uživaju stanovnici drugih dijelova Kine. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje