Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Protesti širom Afrike u znak podrške Palestincima: Osuda ubistava koja su počinile izraelske snage

Preuzmite sliku

Protesti su održani u gradovima širom istočne Afrike kako bi osudili ubistava Palestinaca koje su počinile izraelske snage, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni muftija Ugande šeik Shaban Ramadhan Mubajje pozvao je međunarodnu zajednicu da se pridržava principijelnih parametara za mir u izraelsko-palestinskom sukobu i olakša rešenje koje garantuje potpuno suverenu državu Palestinu. On je osudio palestinsko krvoproliće i izraelski napad na džamiju Al-Aksa.

Širom Ugande nekoliko imama je u bajramskim propovjedima osudilo izraelsku raciju na kompleks džamije Al-Aksa i pozvalo na okončanje palestinskog krvoprolića. Šeik Adam Sebyala sa islamskog koledža Al-Mustafa rekao je za AA da bi situacija “trebalo da pokrene međunarodni odgovor na palestinsko pitanje”. Ministar spoljnih poslova Somalije Balal Mohamed Osman osudio je izraelski napad na nevine civile u Palestini.

“Somalija osuđuje napad izraelskih snaga na džamiju Al-Aksa, kao i napade na palestince koji ne mogu da se odbrane”, naveo je.

Vlada je pozvala međunarodnu zajednicu da hitno reaguje kako bi zaustavila zločine nad Palestincima. Stotine ljudi je izašlo na ulice Somalije kako bi iskazali podršku sa Palestinom, a nosili su zastave i Somalije i Palestine. Korisnici društvenih mreža u Tanzaniji su pozvali međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael. Petrider Paul, Tanzanijac koji se zalaže za prava žena i djevojčica i trenutno je član Savetodavnog saveta za mlade Afričke unije, rekao je da se solidariše sa Palestinom, te da se pridružuje predsjedniku Afričke unije Moussa Fakiju u osuđivanju bombardovanja u Gazi.

“Ponosno sam podržavao #PalestinianLivesMatter od 2013-2015 (uz) podršku palestinske ambasade u Tanzaniji. Globalni lideri mogu učiniti više”, naveo je.

Moussa Faki Mahamat, predsedavajući Komisije Afričke unije, osudio je izraelske raketne napade u Gazi, kao i nasilne napade u džamiji Al-Aksa. Predsjedavajući je rekao da su izraelske akcije, uključujući kontinuirano prinudno, nezakonito iseljavanje Palestinaca iz njihovih domova u Istočnom Al-Qudsu, oštro kršenje međunarodnog prava, kao i da su dodatno pojačale tenzije u regionu, komplikujući potragu za pravednim i trajnim rešenjem”. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,