Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Protest zatvorenika u Buenos Airesu zbog straha od koronavirusa

Preuzmite sliku

Zbog straha da će se zaraziti novim koronavirusom, zatvorenici u pritvorskom centru u argentinskoj prijestolnici Buenos Airesu u petak su protestirali protiv loših higijenskih uslova u objektu.

Zatvorenici u saveznom zatvoru u okrugu Villa Devoto zapalili su madrace i bacali kamenje, stolice i metalne dijelove s krova pritvorskog centra na policiju na terenu, pokazale su slike na televiziji TN.

Na transparentu je pisalo: ‘Odbijamo umrijeti u zatvoru.’

Zatvorenici su zahtijevali da se u pritvorskom centru provode mjere sigurnosti kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Također su zahtijevali da se članovi rizičnih grupa prebace u kućni pritvor.

Nakon više sati pregovora predstavnika ministarstva pravosuđa, zatvorske uprave i predstavnika zatvorenika, zatvorenici su u petak navečer prekinuli protest.

U subotu delegacija vlasti treba pregledati štetu u pritvorskom domu, a zatim pregovarati sa zatvorenicima o premještaju između ostalog u kućni pritvor.

Nedavno je Vrhovni sud preporučio da se pritvorenici, zatvorenici koji imaju zatvorske kazne kraće od tri godine, trudnice i stariji zatvorenici puštaju u kućni pritvor.

Zatvorski neredi su se u Latinskoj Americi tokom posljednjih sedmica više puta događali zbog pandemije koronavirusa.

U često prenatrpanim pritvorskim centrima ljudi imaju loš pristup toplojvodi, sapunu i medicinskoj njezi.

‘Fizička udaljenost i samoizolacija su pod takvim uslovima praktično nemogući’, rekla je Michelle Bachelet, Visoka povjerenica za ljudska prava Ujedinjenih naroda, prenosi dpa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje