Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Propast kineske zgrade pune zelenila, ljudi tamo ne žele živjeti, sve je puno komaraca

Preuzmite sliku

Eksperimentalni zeleni projekat stambenog zbrinjavanja u kineskom megagradu Chengduu garantovao je budućim stanarima život u zelenilu uređenih vrtova na svakom balkonu u tzv. “okomitoj šumi”, no planove su im pomrsili – komarci, prenosi Hina.

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca koji, poput ljudi, jako vole biljke, pišu kineski mediji.

  • Agencija za nekretnine kaže da je svih 826 stanova prodano do aprila ove godine, no umjesto modernog ekološkog raja, neboderi sada podsjećaju na snimanje seta nekog apokaliptičnog filma.

  • U stanove zgrada s okomitim vrtovima u Chengduu zbog bojazni od zaraze dosad je uselilo samo desetak porodica, izvijestili su državni mediji.

  • Blok od osam zgrada izgrađen je još 2018., a svaki balkon osmišljen je tako da osigura dovoljno prostora za uzgoj i rast raznih biljaka, prenose lokalni mediji.

    No bez većine stanara, koji još nisu uselili, vegetacija je na balkonima “podivljala”, što je potencijalni “eko-raj” pretvorilo u džunglu prepunu komaraca. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,