Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pronađena beba koju je očajni otac predao preko žice u Afganistanu, bila kod taksiste

Preuzmite sliku

Dječak kojeg su roditelji u očaju predali vojniku preko zida zračne luke tokom američke evakuacije iz Afganistana pronađen je i u subotu ponovno spojen sa svojom rodbinom u Kabulu, piše Reuters.

Beba imena Sohail Ahmadi imala je samo dva mjeseca kada je 19. augusta nestala u haosu evakuacije, dok su hiljade ljudi požurile napustiti Afganistan koji je pao u ruke Talibana. Sad se saznalo da je bebu u Kabulu pronašao 29-godišnji taksista Hamid Safi, odveo je kući i odgajao kao svoje dijete.

Dječak je lociran prije sedam sedmica, no Hamid nije bio spreman prepustiti ga rodbini pa su dugo trajali pregovori, a taksista je u jednom trenutku bio i priveden. Na kraju je bebu ipak vratio djedu i rodbini. Porodica sada planira dječaka ponovno spojiti s roditeljima koji su evakuisani u SAD.

Otac ga u očaju predao preko zida

Dječakov otac Mirza Ali Ahmad, koji je radio kao zaštitar u američkom veleposlanstvu, i njegova supruga Suraya bojali su se da će njihov sin biti zgnječen u gomili dok su se približavali vratima zračne luke u nadi da će se ukrcati na let za Sjedinjene Države. Otac je u tom očaju predao dječaka preko žica zračne luke uniformiranom vojniku za kojeg je vjerovao da je Amerikanac. Mislio je da će brzo i sam prijeći zid i uzeti sina, međutim to se nije dogodilo.

Naime, baš u tom trenutku talibanske snage potisnule su gomilu i prošlo je još pola sata prije nego što su Ahmadi, njegova supruga i njihovo preostalo četvero djece uspjeli ući unutra.

Ahmadi je rekao da je očajnički tražio svog sina u zračnoj luci i da su mu vojnici rekli da je vjerovatno odvojeno odveden iz zemlje i da će ih kasnije ponovno spojiti.

Ostatak porodice evakuisan je u u vojnu bazu u Teksasu, a za sina dosad nisu znali gdje je. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,