Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prodaje se udio u najvećoj naftnoj kompaniji za 19 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Saudijska Arabija razmišlja o prodaji dijela svoje divovske državne naftne kompanije velikom stranom investitoru, vjerovatno iz Kine.

Prijestolonasljednik kraljevine Mohammed bin Salman potvrdio je u utorak moguću prodaju 1 posto udjela u najvećoj svjetskoj naftnoj kompaniji. Ulog bi bio vrijedan oko 19 milijardi dolara na temelju Aramcove tržišne vrijednosti.

– Sada se raspravlja o tome da strani globalni lider u energetskom polju stekne 1 posto Aramca – rekao je bin Salman u rijetkom televizijskom intervjuu emitiranom u saudijskim državnim medijima.

Dodao je da će biti vrlo važan posao potaknuti prodaju Aramca u „vrlo velikoj zemlji“.

Kina je najveći kupac saudijske sirove nafte, uvozeći više nafte iz kraljevstva nego što je to učinila iz bilo koje druge zemlje 2020. godine, prema podacima kineske Generalne carinske uprave.

Aramco ima i druge velike kupce u Aziji, a u prošlomjesečnom izvještaju navodi da ulaže u prodaju i trgovinu sirovom naftom u Kini, Indiji, jugoistočnoj Aziji, Japanu i Južnoj Koreji.

Potencijalni kupac Aramca “očito mora biti azijska nacionalna naftna kompanija”, rekao je Bernsteinov viši analitičar Oswald Clint.

Naglasio je da većina njihove sirove nafte ide u tom smjeru.

Saudijska Arabija prodala je oko 1,7 posto udjel u Aramcu 2019. godine na najvećem IPO-u u istoriji, prikupivši 29,4 milijarde dolara. Aramco je u to vrijeme vrijedio oko 1,7 biliona dolara.

No, djelomična privatizacija na berzi u Rijadu uvelike se oslanjala na lokalne i regionalne ulagače, što znači da je prikupila daleko manje od prvotno predviđenih 100 milijardi dolara.

Prodaja stranom investitoru mogla bi pomoći u prikupljanju više novca. No, naftne firme u Sjedinjenim Državama, a posebno u Evropi, pokušavaju se odmaknuti od nafte i objavile su planove ulaganja milijardi dolara u projekte čiste energije. Glavni institucionalni investitori također pokušavaju dekarbonizirati svoje portfelje. (Biznisinfo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,