Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Procurio dokument koji sugeriše ograničavanje prava na abortus u SAD-u

Preuzmite sliku

U rijetkom javnom saopštenju za javnost Vrhovni sud SAD-a potvrdio je autentičnost nacrta odluke u slučaju “Roe vs. Wade” donesene 1973. koja bi poništila pravo na abortus u svim saveznim državama SAD.

Nacrt odluke koji se pripisuje sudcu Samuelu Alitu prvi je objavio Politico, satima se raspravljalo o njegovoj autentičnosti, ali i o tome kakve bi posljedice mogla imati ovakva odluka. Vrhovni sud SAD je prilično zatvorena i tajnovita instituacija prema opštoj javnosti u SAD-u i ovakvo curenje informacija je dovelo do velikog iznenađenje ne samo u SAD-u nego i širom svijeta. Predsjednik suda John Roberts vrlo je direktno obrazložio mišljenje institucije.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bi mogao da preokrene odluku u slučaju “Roe v. Wade” iz 1973. kojim je legalizovan abortus u ovoj zemlji, navodi se u nacrtu mišljenja iz suda, koji je u posjedu Politika (Politico). Promjena ove odluke bi dovela do zabrane abortusa u oko pola saveznih država u SAD, te bi mogla imati ogroman uticaj na ovogodišnje izbore za Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa.

Još nije najjasnije da li ovaj nacrt predstavlja konačnu odluku suda po ovom pitanu – jer se u tom procesu stavovi često mijenjaju. Ipak, kakav god bude konačni stav, curenje informacija iz suda predstavlja izuzetno rijedak slučaj, i to u slučaju ogromne važnosti.

“Roe je krajnje pogrešan od samog početka”, navodi se u nacrtu mišljenja koje potpisuje sudija Samuel Alito, član konzervativne većine u ovom devetočlanom sudskom tijelu, kojeg je postavio bivši predsjednik Džordž Buš mlađi (George W. Bush).

Dokument je označen kao “prva verzija”, u slučaju koji pokušava da poništi zabranu abortusa nakon 15 nedjelja u Misisipiju, u slučaju poznatom kao “Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization”.

Sud bi o ovome trebalo da donese odluku krajem juna ili početkom jula. Američki predsednik Joe Biden izjavio je danas da ne zna da li je odluka Vrhovnog suda o abortusu istinita ili odražava konačnu odluku, ali tvrdi da će njegova administracija kad odluka bude donesena biti spremna da odgovori kako bi zaštitila prava na abortus.

„Vjerujem da je pravo žene na izbor fundamentalno“, naveo je Biden u saopštenju, prenosi agencija Rojters. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,