Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

‘Procurili’ vladini dokumenti o rizicima Brexita bez dogovora

Preuzmite sliku

Velika Britanija suočit će se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom sa Irskom i rastućim troškovima socijalne njege ako napusti EU bez dogovora, navodi u nedjelju Sunday Times pozivajući se na klasificiran vladin izvještaj koji je ‘procurio’ do tog medija.

Sunday Times navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u uredu vlade pod šifriranim nazivom “Operacija Yellowhammer“, koje nudi rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi. Dodaju i da je tu riječ o rizicima Brexita bez dogovora, te da su prognoze koje je izradio vladin ured najvjerovatniji ‘udari’, a ne najgori scenarij za Veliku Britaniju.

U tim se prognozama kaže i da čak 85% kamiona koji koriste prelaze glavnih kanala “možda nisu spremni” za francuske običaje, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok prometa.

Vlada također vjeruje da će tvrda granica između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike biti vjerovatna, jer će se trenutni planovi za izbjegavanje široko rasprostranjenih provjera pokazati neodrživima, navodi Times. Komentarišu da i  taj ‘osjetljivi’ dokument daje najpotpuniju procjenu spremnosti Velike Britanije za Brexit bez dogovora. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,