Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Procurila nova pisma vlade Australije: Htjeli da Novaku produže pritvor

Preuzmite sliku

Ostalo je manje od 24 sata kada će Novak Đoković saznati da li će moći da uđe u Australiju ili će morati da napusti državu (možda i sa zabranom ulaska), a do tada ne prestaju da se pojavljuju kontroverzne informacije.

Pojavili su se dokumenti koja pokazuju da je Đoković striktno pratio pravila i propise koji su bili na snazi. Također je dobio zvanično uvjerenje vlasti iz Australije da može neometano da uđe u zemlju. Ovo se, naravno, nikada nije desilo.

Mjesecima unazad su Tennis Australia (Teniska asocijacija Australije) i Vlada Victorie bili u dosluhu, a informacije o ulasku u zemlju su se mijenjale iz dana u dan. Otkriveni su mejlovi koje je Bret Sutton, izvršni medicinski službenik razmjenjivao sa federlicma.

U njima između ostalog stoji da onaj koji je u prethodnih šest mjeseci imao korona virus može da uđe u zemlju.

Ova pisma pokazuju i da su federalne vlasti odbile da provjere sve dokumente unaprijed, što bi bilo dovoljno da se spriječi najveći teniski skandal decenijama unazad.

Dakle, Vlada Victorie i Tennis Australia su Novaku dali dozvolu za učešće na turniru, a onda je sve blokirala federalna Vlada.

Jedan od ključnih datuma je 10. novembar kada je Alisson Karnes, savjetnica Paula Kellyja koji je australijski izvršni medicinski službenik odgovorila Tennisu Australii o vakcinaciji.

“Medicinska izuzeća bit će potvrđena za svaku saveznu državu pojedinačno, tako da će biti dobro biti u kontaktu sa njom (Victoriom) ranije kako bi se izbjegli problem”, pisalo je u pismu.

Kasnije nova promjena vjetra. Gregg Hunt, ministar zdravlja, i još jedan zvaničnik tvrde da ljudima koji su preležali korona virus neće biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Nekoliko sati prije nego što je Novak sletio federalne vlasti kontaktirale su Victoriu. Tada je postavljeno pitanje da li je Victoria željela da “sponzoriše” ulazak Đokovića u zemlju, a Victoria je te navode odbila. Scott Morrison, premijer ove zemlje odbacio je ove tvrdnje i rekao da su samo tražili nove informacije.

Nekoliko sati kasnije je Novak zarobljen na aerodromu, Caroline Broderick, izvršni zvaničnik za zdravlje, pisala je čovjeku koji tu funkciju obavlja na nivou države Victorije Bretu Sutsonu 22. novembra zbog hitne stavke za karantin za sve koji su nedavno imali korona virus.

Tek 2. decembra je stigao odgovor.

“Svi koji su imali covid u posljednjih šest mjeseci i koji mogu to da potvrde sa dokazima, neće morati u karantin kada stignu u Victoriu iz inostranstva”, stoji u pismu.

Naravno, ovo samo svjedoči da je haos u Australiji vladao i mnogo prije dolaska Novaka Đokovića.

“Prije svega, željeli smo da se sve razriješi 72 sata prije putovanja, kako bismo dali igračima sigurnost da mogu bez problema da doputuju u Australiju”, napisali su iz Tennis Australije. Na to su federalci rekli da je to nemoguće i da se mora gledati prilikom čekiranja za put.

Karen Andrews je tražila od sudije Keliyja da donošenje odluke pomjeri za srijedu sa ponedjeljka i da Đoković još dva dana ostane u neizvjesnoti. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,