Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pročitajte historijsku deklaraciju Donalda Trumpa i Kima Jong-una

Preuzmite sliku

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump i čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un potpisali su u Singapuru deklaraciju do čijeg je teksta došla novinska agencija Reuters.

U deklaraciji je navedeno: Predsjednici Donald Trump i kim Jong-un održali su prvi samit 12. juna 2018. Predsjednici su vodili sveobuhvatnu, duboku i iskrenu razmjenu mišljenja vezanih za uspostavu novih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje te gradnju održivog mira na Korejskom poluostrvu. Trump se obavezao osigurati bezbjednosne garancije Sjevernoj Koreji, dok je Kim Jong-un obećao izvršavanje obaveze denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Ubijeđeni da će novi američko-sjevernokorejski odnosi doprinijeti miru i prosperitetu Korejskog poluostrva i cijelog svijeta, uz uvjerenje da će obostrano oghrabrenje promovisati denuklearizaciju na Korejskom poluostrvu, Donald Trump i Kim Jong-un izjavljuju sljedeće:

1. SAD i Sjeverna Koreja predano će raditi na uspostavi novih odnosa zasnovanih na željama za mir i prosperitet naroda dvije države

2. SAD i Sjeverna Koreja udružit će snage i graditi trajan mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu

3. Pozivajući se na Deklaraciju iz Panmunjoma, Sjeverna Koreja je predana ka kompletiranju denuklearizacije na Korejskom poluostrvu

4. SAD i Sjeverna Koreja su predane ka traženju ostataka ratnih zarobljenika i nestalih vojnika, uključujući repatrijaciju identifikovanih

Imajući u vidu da je samit između čelnika SAD-a i Sjeverne Koreje epohalni događaj velikog značaja koji nadjačava decenije tenzija i neprijateljstva, predsjednici Donald Trum i Kim Jong-un su predani punoj implementaciji navedenih postulata.

SAD i Sjeverna Koreja predane su nastavku pregovora koje će voditi ministar vanjskih poslova SAD-a Mike Pompeo i značajan državnik iz Sjeverne Koreje što je prije moguće, a kako bi se implementirao dogovor današnjeg susreta.

Donald Trump i Kim Jong un opredjelili su se za kooperaciju u razvoju američko-sjevernokorejskih odnosa i razvoju mira, prosperiteta i sigurnosti na Korejskom poluostrvu i cijelom svijetu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,