Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Primirje trajalo samo četiri dana: Nove bombe u okolini Idliba

Preuzmite sliku

Sirijska vojska saopštila je u ponedjeljak da nastavlja bombardovati okolinu Idliba koja je u rukama džihadista, pošto je izvijestio o žrtvama u padu granate blizu baze njegova ruskog saveznika na zapadu zemlje, optužujući Tursku za neispunjenje svojih obveza iz sporazuma o primirju.

Sirijski državni mediji saopštili su u četvrtak da će primirje zavisiti o militantima koji su prošle godine podržavali rusko-turski sporazum čiji je cilj stvaranje zaštitne zone Idliba.

– Dogovor o primirju bio je uslovan. To se nije dogodilo. Nastavili smo svoje vojne operacije protiv terorističkih organizacija – kaže se u izjavi vojske, prenosi Reuters.

Damask je u četvrtak navečer proglasio primirje na tom području nakon više od tri mjeseca gotovo svakodnevnog bombardovanja uz pomoć ruskog saveznika, pri čemu je poginulo više od 790 civila, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, a više od 400.000 ljudi je raseljeno, pokazuju UN-ovi podatci.

Damask optužuje Tursku i pobunjenike da nisu poštovali odredbe sporazuma o deeskalaciji koji zahtijevaju da se teško naoružanje i džihadistički pobunjenici povuku iz tampon zone.

Ankara je, prema svojim ugovorima s Moskvom, na tlu regije Idlib rasporedila svoje snage na desetak vojnih položaja.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je neposredan komentar. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje