Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preživio holokaust: Max Glauben preminuo u 94. godini

Preuzmite sliku

Max Glauben, koji je preživio holokaust, neumorno dijelio svoju priču i bio među osnivačima Muzeja holokausta i ljudskih prava Dallas, umro je u četvrtak u 94. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Glauben, dugogodišnji stanovnik Dallasa, preminuo je nakon što mu je dijagnosticiran rak, rekao je portparol muzeja.

Glauben je među onima koji su preživjeli holokaust, a čiju priču je zabilježila Fondacija “USC Shoah“.

“Max je bio oličenje otpornosti. On je zločine koji su naneseni njemu, njegovoj porodici i šest miliona Jevreja tokom holokausta pretvorio u poruku dobrote, ljubavi i optimizma”, rekla je Meri Pat Higins, predsjednica i izvršna direktorka muzeja.

Glauben je 2019. godine za Associated Press rekao da je, nakon što mu je ubijena porodica tokom holokausta, rekao sebi da će “učiniti sve što je moguće da obrazuje ljude i da im da do znanja kakva je ovo tragedija”.

Rođen je 14. januara 1928. godine, a odrastao je u Poljskoj. Imao je 11 godina kada je počeo Drugi svjetski rat. Preživio je Varšavski geto i nacističke koncentracione logore. Ubijeni su mu roditelji i mlađi brat.

“Bio je u maršu smrti do koncentracionog logora Dachau kada ga je oslobodila američka vojska 23. aprila 1945. godine”, navedeno je iz muzeja.

Emigrirao je u SAD 1947. godine, služio je u vojsci SAD-a i preselio se u Dallas, gdje su on i njegova supruga Frieda osnovali porodicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,