Četvrtak, 6. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Presušili Viktorijini vodopadi: Do sada se ovako nešto nije desilo

Stručnjaci strahuju da su uzrok ovome klimatske promjene, a tamošnje stanovništvo da bi mogli ostati bez turista. Viktorijini vodopadi se još zovu i Dim koji grmi, ali vodene grmljavine više nema.

Viktorijini vodopadi ove godine su presušili na većem dijelu uslijed najgore suše koja ih je pogodila u posljednjih stotinu godina. Smješteni su na granici između Zambije i Zimbabvea. Među najvećim su i najspektakularnijim slapovima na svijetu. Vodopadi su široki preko 1,5 km s padom od 128 metara.

 • Dramatične slike pokazuju koliko je vode bilo u januru ove godine, a u decembru gotovo ništa. Jedan dio vodopada i dalje malo teče niz padinu duboku više od 100 metara, dok je veliki dio potpuno presušio. Vodostaj rijeke Zambezi toliko je nizak da ne može ni doći do samog klifa.

 • Stručnjaci strahuju da su uzrok ovome klimatske promjene, a tamošnje stanovništvo da bi mogli ostati bez turista. U Zimbabwe i Zambiju godišnje se slije na milijune turista samo kako bi gledali prekrasne prizore Viktorijinih vodopada.

 • – I prijašnjih godina je znalo biti suša, ali ne ovakva. Ovo nam je prvi put da vidimo ovako nešto – ispričao je prodavač suvenira Dominic Nyambe, piše Guardian.

 • Zbog niskog vodostaja rijeke Zambezi tamošnje je stanovništvo već ostajalo bez struje jer se oslanjaju na hidroelektranu na rijeci. Osim toga, suša je uticala i na poljoprivredu, a 45 miliona stanovnika bi moglo trebati pomoć u hrani i vodi, prenosi Tuzlanski.ba.

  Zambijski predsjednik Edgar Lungu ovo je opisao ‘jasnim podsjetnikom šta klimatske promjene čine našem okolišu’.

 • Naučnici su još uvijek oprezni oko takvih tvrdnji jer uvijek postoje sezonske varijacije u količini vode.

  – Rani klimatski modeli predvidjeli su češće sušne godine u koritu rijeke Zambezi, ali ono što nas iznenađuje je što su suše toliko česte. Posljednja je bila prije samo tri godine. Kako se rijeka zagrijava, tako svake sekunde isparava oko 437 kubičnih metara vode – ispričao je hidrolog u inženjerskoj tvrtki Pyry i stručnjak za rijeku Zambezi Harald Kling. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,