Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo eminentni islamski ekonomist Nejatullah Siddiqi

Preuzmite sliku

Eminentni islamski ekonomist i indijski učenjak Mohammad Nejatullah Siddiqi preminuo je u 91. godini u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), potvrdile su jutros muslimanske organizacije sa kojim je sarađivao, javlja Anadolu Agency (AA).

Siddiqi je bio bivši student renomiranog indijskog Aligarh Muslim University (AMU) i naširoko poznat po svom radu na polju islamske ekonomije. Bio je dobitnik prestižne Međunarodne nagrade “King Faisal” za islamske studije.

Klerik i bivši šef komisije za manjine u Delhiju Zafarul Islam Khan rekao je za Anadolu Agency da je Siddiqi umro u SAD-u, gdje je živio sa svojom djecom.

“Bio je plodotvoran urdu i engleski pisac koji ima 63 djela objavljena u 177 publikacija“, rekao je Khan, dodajući da su njegova djela prevođena na arapski, perzijski, turski, indonezijski, malezijski, tajlandski i druge jezike.

Rekao je da je Siddiqijeva najčitanija knjiga “Bankarstvo bez kamata“ objavljena u 27 izdanja između 1973. i 2000. godine.

Siddiqija je Khan opisao kao uzvišeni stup zajednice kojeg više nema.

Siddiqi je također bio povezan sa organizacije Jamaat-e-Islami Hind, a bio je i član-osnivač All India Muslim Majlis-e-Mushawarat, krovnog tijela indijskih muslimanskih organizacija osnovanog 1964., kaže Khan.

Siddiqi je rođen u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh 1931. godine, stekao je diplomu magistra ekonomije na AMU-u 1960. godine. Radio je na univerzitetskom odjelu za islamske studije i ekonomiju.

Radio je na Univerzitetu kralja Abdulaziza u Saudijskoj Arabiji i obnašao uredničke i savjetodavne dužnosti u nizu zemalja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje