Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo ekspert za amazonska plemena, ubila ga strelica: ‘Zaurlao je, potrčao i samo se srušio’

Preuzmite sliku

Brazilskog stručnjaka za amazonska plemena ubila je strelica koja ga je pogodila u prsa

Brazilskog stručnjaka za amazonska plemena ubila je strelica koja ga je pogodila u prsa dok se približavao jednom od autohtonih mjesta, javlja BBC.

 • Rieli Franciscato (56) preminuo je u srijedu u regiji Rondônia u sjeverozapadnom Brazilu, piše Jutarnji.hr. Tamo je bio kako bi motrio pleme. Taj je posao obavljao za vladinu agenciju Funai.

  Nevladina organizacija koju je Franciscato osnovao opisuje ga kao izvrsnog, ozbiljnog i predanog profesionalca.

  Udruženje za zaštitu okoliša Kaninde, koju je pomogao stvoriti tokom 1980-ih, rekla je da autohtona skupina nije mogla znati radi li se o prijatelju ili neprijatelju iz vanjskog svijeta. 

  Svjedoci kažu da je paljba počela kad su se Franciscato i njegova ekipa počeli približavati autohtonoj skupini. 

  Franciscata je pratila i policija. Pokušao se sakriti iza vozila u kojem su došli, no strelica ga je pogodila u prsa.

  Policajac koji je svjedočio toj nesreći rekao je da je Franciscato uspio izvaditi strelicu koja ga je pogodila iznad srca.

  ‘Uzviknuo je, izvadio strelicu iz svojih prsa, trčao oko 50 metara, a zatim se srušio‘, rekao je policajac u audio snimku koji je objavio na društvenim mrežama.

  Ubijeni je pokušavao posmatrati pleme poznato kao ‘izolirana skupina na rijeci Cautario’, ispričao je fotoreporter Gabriel Uchida za AFP. I on je svjedočio tom događaju, no kaže da je to pleme obično miroljubivo, no ovog puta je tamo bilo pet naoružanih muškaraca. 

  Podsjetimo, 2018. je godine Amerikanca Johna Allena Chaua ubilo pleme na indijskim Andamanskim i Nikobarskim otocima. Pogodili su ga strelicama, a njegovo tijelo su ostavili na plaži.  

  Skupina za prava autohtonih plemena, Survival International, poručuje da je Franciscato bio pozvan u to područje nakon što su se tamo u posljednjih nekoliko mjeseci pojavili nekontaktibilni narodi.

  Rančeri i drvosječe su u posljednjih nekoliko godina uništili veći dio obližnje šume, a prijetilo je i uništenje većeg dijela te regije. Franciscatova je smrt gotovo sigurno odgovor na to.

  Poznato je da autohtone skupine i bilo gdje u svijetu burno reaguju na strance na svojoj zemlji, a navodno su incidenti s ilegalnim rudarima, farmerima i drvosječama puno češći otkako je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i obećao razviti amazonsku regiju, piše BBC.

  Mnogi koji se zalažu za zaštitu okoliša krive upravo Bolsonara i njegovu vladu za ukidanje finansiranja agencija za okoliš te za dopuštanje krčenja šuma u Amazoniji. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje