Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Australije želi obaveznu vakcinu protiv koronavirusa za sve

Preuzmite sliku

U pokrajini Victoria u Australiji od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je još 12 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj pokrajini dostigao 363, a u cijeloj zemlji 450, javlja Anadolu Agency (AA).

U posljednja 24 sata u Victoriji je zabilježeno 216 slučajeva zaraze koronavirusom, u Novom Južnom Velsu sedam i u Queenslandu jedan, čime je ukupan broj zaraženih u cijeloj Australiji dostigao skoro 24.000.

Savezna država Victoria već dugo bilježi najviše zaraženih i umrlih od posljedica COVID-19 u Australiji.

Prema podacima zdravstvenih ustanova, u Australiji je dosad obavljeno preko 5,3 miliona testiranja, a oporavile su se 14.924 osobe.

Premijer Australije Scott Morrison izjavio je kako želi da vakcina protiv koronavirusa bude obavezna za sve Australce, ukoliko cjepivo na kojem radi Univerzitet u Oxfordu u Velikoj Britaniji bude uspješno.

U posljednja 24 sata na Novom Zelandu je zabilježeno šest slučajeva koronavirusa, čime je aktivan broj slučajeva u toj zemlji povećan na 96, od kojih se petero nalazi u bolnici, a ostali su u karantini u hotelima.

Na Novom Zelandu su nakon 102 dana 11. augusta ponovo potvrđeni slučajevi lokalne transmisije virusa, zbog čega je u Aucklandu uvedeno ograničenje kretanja.

Od početka pandemije u toj zemlji je zabilježeno 1.649 slučajeva zaraze, uljučujući 22 smrtna slučaja te 1.531 oporavljenog pacijenta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje