Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preko 26 miliona Amerikanaca se prijavilo za naknadu za nezaposlene

Preuzmite sliku

Još skoro 4,5 miliona Amerikanaca je podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo rada SAD-a je saopćilo da je u sedmici zaključno s 18. aprilom oko 4,427 miliona osoba prvi put podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene, što je iznad ranijih očekivanja.

Navodi se također da su ove osobe podnijele zahtjev za naknadu za nezaposlene usljed ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Ovaj broj zahtjeva je ipak manji za 810 hiljada osoba u odnosu na podatke iz prethodne sedmice.

Ekonomisti su očekivali da će u sedmici zaključno s 18. aprilom naknadu za nezaposlene tražiti oko 4,2 miliona ljudi.

Prethodnih nekoliko sedmica zabilježen je rekordan broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene u SAD-u.

Najnoviji podaci pokazuju da je u SAD-u od izbijanja krize izazvane koronavirusom, odnosno u prethodnih pet sedmice, oko 26.453.000 ljudi podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene.

Brojni ekonomisti smatraju da će ovakav razvoj događaja uzrokovati ogromnu štetu na američkom tržištu rada.

Chris Rupkey, ekonomista banke MUFG, smatra da bi u ovom momentu trebalo da se desi čudo da se recesija ne pretvori u Veliku depresiju II.

Velika kriza ili, kako se još često zove Velika ekonomska kriza ili Velika depresija nazivi su teškog sloma cijelih nacionalnih ekonomija u svim važnijim industrijskim državama koja je počela 1929. godine, a očitovala se, između ostalog, slomom cijelog niza privrednih subjekata, masivnom nezaposlenošću i deflacijom.

‘Proći će godine, a ne samo mjeseci, kako bi se ovi radnici koji su u jeku pandemije ostali bez posla vratili u trgovine, prodavnice, tržnice, fabrike i restorane širom zemlje. Podaci o nezaposlenosti upozoravaju da najgore još nije prošlo za američku ekonomiju sa preduzećima i potrošačima podjednako pogođenim recesijom izazvanom pandemijom’, kazao je Rupkey.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,