Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prekinuti nuklearni pregovori Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država

Preuzmite sliku

Šef sjevernokorejskog pregovaračkog tima Kim Myong Gil objavio je u subotu navečer da su nuklearni pregovori sa Sjedinjenim Državama propali, ali Washington tvrdi da su dvije strane imale “dobre rasprave” u Švedskoj koje namjeravaju nastaviti u roku od dvije sedmice.

Kim je izjavio da jučerašnji razgovori u Stockholmu “nisu ispunili naša očekivanja i propali su”.

Govoreći ispred sjevernokorejske ambasade, on je izjavio da su pregovori propali “isključivo zbog toga što SAD nisu odbacile svoj stari stav i ponašanje” i došle su za pregovarački stol “praznih ruku”.

Jučerašnji razgovori između SAD-a Sjeverne Koreje prvi su nakon neuspjelog februarskog drugog samita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u Vijetmamu. Dvojica čelnika održali su kratki, neformalni sastanak, u sjevernokorejskom pograničnom selu krajem juna i usuglasii su se da ponovo pokrenu diplomatske napore.

Sjeverna Koreja od tada je nastavila s programima raketnog i drugog naoružanja, uključujući i prvu probu projektila lansiranog pod vodom u posljednje tri godine.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus izjavila je da Kimovi komentari “ne odražavaju duh dobrih rasprava”. Kim je kazao da je Sjeverena Koreja predložil prekid pregovora do decembra, prenosi Associated Press.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,