Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik Venecuele ponovo uporedio Donalda Trumpa sa Adolfom Hitlerom

Preuzmite sliku

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je nakon novih američkih sankcija Caracasu, ponovo uporedio postupke predsjednika SAD Donalda Trumpa protiv njegove zemlje sa progonom Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

“To što oni nama čine je, manje-više, ono što su nacisti radili narodima Evrope četrdesetih godina prošlog vijeka, ono što su nacisti radili Jevrejima i ja to osuđujem. Donald Trump čini Venecueli ono što je nacistički vođa Adolf Hitler činio jevrejskom narodu – progon, napad, blokada”, rekao je Maduro.

On je rekao da ima plan borbe protiv te blokade, pišu novine El Periodico.

Maduro je već u novembru rekao kako Trump progoni narod Venecuele, baš onako kako je Hitler progonio Jevreje.

Prošle sedmice, Maduro je pozvao svoje sunarodnike da se pridruže skupovima protiv “neprijateljske politike” Trumpove administracije i najavio da će uputiti pismo UN, koje će da potpiše više miliona građana Venecuele, u kome osuđuje američke sankcije Karakasu, prenosi SRNA

SAD su već početkom mjeseca uvele nove sankcije Venecueli.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD John Bolton rekao je da kazne državnim entitetima i pojedincima “šalju direktan signal svima koji pomažu diktaturu Madura i podržavaju demokratski izabran nacionalni parlament ili privremenog predsjednika Juana Guaida”.

Vlada Venecuele smatra ovu sankciju kao “još jednu tešku agresiju Trumpove administracije kroz proizvoljni ekonomski terorizam protiv naroda Venecuele”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje