Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik UAE: Vrijeme je da se Sirija vrati u širu arapsku regiju

Preuzmite sliku

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, rekao je u nedjelju svom sirijskom kolegi da je vrijeme da se diplomatski izolirani Damask reintegrira u širu arapsku regiju tokom sastanka u Abu Dhabiju, izvijestili su državni mediji.

Putovanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, njegovo drugo u Ujedinjene Arapske Emirate nakon mnogo godina, dolazi nakon prošlomjesečnog posjeta Omanu, njegovih jedinih službenih angažmana u arapskim zemljama od početka rata u Siriji 2011, navodi AFP.

Ova posjeta dolazi sa pojačanim angažmanom arapskih država prema vladi u Damasku, koja je politički izolirana u regiji od početka rata u Siriji i izbačena iz Arapske lige sa sjedištem u Kairu 2011. godine zbog nasilnog gušenja prodemokratskih demonstracija.

– Sirija je predugo bila odsutna od svoje braće i došlo je vrijeme da se vrati u svoje arapsko okruženje – rekao je šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan Assadu tokom sastanka u predsjedničkoj palači, prema novinskoj agencija WAM.

Predsjednik Emirata pozvao je na napore da se olakša repatrijacija sirijskih izbjeglica i podržao angažman između Damaska i Ankare, koja sada radi na zbližavanju s Assadom nakon godina podrške pobunjenicima koji se bore protiv njegove vlade.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje